Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Hrvatska mornarica jača za dvije raketne topovnjače

Autor: Siniša Klarica

26.01.2009. 23:00
Hrvatska mornarica jača za dvije raketne topovnjače

Foto: Sebastian GOVORČIN



Jučer je u ratnoj luci Lora u Splitu održana svečanost u povodu imenovanja novih raketnih topovnjača Hrvatske ratne mornarice.  Bivše topovnjače Kotka i Oulu finske ratne mornarice od jučer su RTOP 41 Vukovar i RTOP 42 Dubrovnik. Kume novonabavljenih brodova bile su gradonačelnice hrvatskih gradova heroja Dubrovnika Dubravka Šuica i Vukovara Zdenka Buljan.
Prema riječima državnog tajnika Mate Rabotega Hrvatska s Vukovarom i Dubrovnikom premošćuje vrijeme do izgradnje flote za potrebe Obalne straže koja će se izgraditi u hrvatskim brodogradilištima. Brodovi su nabavljeni za ukupnu cijenu od 95 milijuna kuna i to u suradnji s finskom tvrtkom Patria koja je nositelj trenutno najvećeg posla opremanja Hrvatske vojske novim oklopnim borbenim vozilom. Sami brodovi, klase Helsinki, koji su zapravo bili u raspremi finske ratne mornarice, koštali su 8.305.000 eura.
– Smatramo ovo izuzetno povoljnim poslom jer smo uz povoljnu cijenu nabave dobili veći broj pričuvnih djelova.  Uz to, cijeli posao prati kvalitetan off-set posao transfera tehnologije  opreme za podvodno motrenje, održavanje MTU motora i sustava paljbe 9 LV.Zapravo, Hrvatska ratna mornarica isporukom ovih brodova po prvi put nabavlja nove ratne brodove. No to nije nadomjestak za postojeće brodove, nego početak novog investicijskog ciklusa u HRM-u, rekao je državni tajnik Raboteg najavljujući, unatoč recesiji, već ove godine početak gradnje prvog od osam manjih ophodnih brodova za potrebe Obalne straže RH. U planu je izgradnja i dvaju većih, vanobalnih ophodnih brodova.
Zapovjednik HRM-a kontraadmiral Ante Urlić dodao je da je nabavkom ovih dvaju brodova HRM znatno ojačala svoje sposobnosti za protupovršinsku i protuzračnu borbu, ali je dodana i nova sposobnost protupodmorničke borbe jer su „Finci”  opremljeni statičnim i tegljenim sonarom. Tu sposobnost, priznaje kontradmiral Urlić, HRM do sad nije imala. Brodovi udovoljavaju standardima dužeg boravka na moru, a samim time i sudjelovanje u misijama NATO-a na Sredozemlju kao što su Cooperative Edevour i Atalanta. Urlić je izrazio nadu da će uskoro doći i do dovođenja u funkciju ponosa hrvatske brodogradnje RTOP 12 Kralj Dmitar Zvonimir te, po mogućnosti, i RTOP 11 Kralj Petar Krešimir.
– Naše posade uspjele su vrlo brzo ovladati topovnjačama Vukovar i Dubrovnik jer su svi sustavi koji se koriste na topovnjačama isti kao i sustavi koji se koriste na topovnjačama izgrađenima u Hrvatskoj. Ugrađeni sustavi poznati su i našim brodograditeljima, što će omogućiti visoku iskoristivost i kvalitetno održavanje brodova, rekao je zapovjednik HRM kontraadmiral Ante Urlić.
Da će brodovi poslužiti i u akcijama spašavanja te pomoći stanovništvu hrvatskih otoka poručio je i izaslanik vrhovnog zapovjednika i predsjednika Republike Hrvatske Stjepana Mesića, načelnik GS OSRH general zbora Josip Lucić. Lucić je dodao da je HV samo prošle godine izvršila preko 900 letova helikoptera u akcijama spašavanja i medicinskog transporta. Novonabavljeni brodovi, dodaje Lucić, poslužit će sigurnosti hrvatskog mora i priobalja i u cilju unaprijeđenja turizma, jer turizma nema bez osnovnog preduvjeta, sigurnosti. Nakon kratke svećanosti, uzvanici i gosti imali su prilike uživati u promotivnoj vožnji Kaštelanskim zaljevom raketnom topovnjačom Vukovar.


 NOVI AVIONI NA ČEKANJU ZBOG RECESIJE


Državni tajnik Mate Raboteg potvrdio je da ove godine neće doći do nabavke novih borbenih zrakoplova. Naime, još prošle godine trebalo se definirati koji će se borbeni zrakoplov nabaviti, ali zbog recesije Hrvatska neće nabavljati nove višenamjenske borbene zrakoplove. To međutim, kaže Raboteg, ne znači da Hrvatska odustaje od borbenog zrakoplovstva, pa će se postojećim MIG-ovima 21 Bis produžiti resursi do 2013. Ove godine će od prispjelih sedam dosadašnjih ponuda biti odabrane one koje bi ušle u drugi krug pregovora o nabavci zrakoplova. Međutim, Raboteg nije mogao reći hoće li se produljivanje resursa obaviti u Rumunjskoj ili Izraelu. Nabavka novih kanadera za potrebe protupožarne zaštite, naglašava Raboteg, također nije dovedena u pitanje.
Također,  jedan je od prioriteta opremanje novih topovnjača PZO sustavom. Najviše se, potvrđuje Raboteg, razmišlja o modernizaciji sustava Strela 10 M, a ne toliko o nabavci novih protuzračnih raketa francuske proizvodnje tipa Mistral.  Nabavkom Vukovara i Dubrovnika  uštedjelo se 8,9 milijuna eura za modernizaciju raketnih topovnjača klase Kralj, a planovi za modernizaciju topovnjača ukupno su „teški” 25 miliuna eura. Međutim, finskom isporukom dodatnih dijelova pogonskog postroja, odustalo se od remotorizacije postojećih raketnih topovnjača.