Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Kinda: “Mislio sam da su me napali kriminalci”

Autor: Minja Gugić

26.01.2009. 23:00
Kinda: “Mislio sam da su me napali kriminalci”

Foto: Zvonko KUCELIN



Kinda se ne osjeća krivim i tvrdi kako su policajci napali njega, a ne on njih. Njegov je odvjetnik inzistirao da kaže kolika mu je dioptrija što je on i učinio napomenuvši da bez kontaktnih leća ne može prepoznati osobu udaljenu metar do dva


Ne osjećam se krivim. Policajci su udarili u mene, a ne ja u njih. Nisam imao namjeru usmrtiti policajce. Vozio sam se autom po mjestu i ispala mi je leća u vožnji. Stao sam sa strane kako bi našao leću i najedanput me netko udario. Stao sam uz rub kolnika s desne strane ceste zbog leće koju sam našao u krilu i u tom trenutku sam vidio da mi neki tip lupa po autu. Bio sam u čudu što se događa, a onda mi je osoba koja sjedila iza mene rekla: “pazi”- prepričavao je jučer na Županijskom sudu u Zadru Romeo Kinda (39) optužen za pokušaj ubojstva zadarskog policajaca Jose Bubnjara sredinom srpnja prošle godine.
Nastavio je kako je potom ubacio u prvu jer je namjeravao pobjeći kad su policajci svojim vozilom udarili u njegov automobil.
– Nisam vidio tko mi je rukama udarao po autu i nisam vidio nikakvu policijsku značku. U prvi sam mah pomislio kako su me napali kriminalci, a ne policajci. Ljudi kojima sam dužan neki novac. Nakon toga sam pobjegao kod ujaka, a sestra me potom obavijestila kako me traže policajci jer sam udario njihovog kolegu. Odmah sam nazvao svog odvjetnika i otišao sam s njim na policiju. Meni je žao što se to dogodilo, ali oni su napali mene, a ne ja njih – ponovio je ogorčeno na kraju iznošenja svoje obrane, Romeo Kinda.
Jučer su svjedočili i sami policajci Joso Bubnjar i njegov kolega Ivica Butić koji su te večeri bili u patroli.
– Te smo večeri bili u službi i išli smo iz Sukošana prema Zadru kad smo primjetili auto parkiran uz rub ceste, a kad smo došli bliže na mjestu vozača smo prepoznali Romea Kindu nama dobro poznatog od ranije. Zaustavili smo se paralelno. Izašao sam i pokazao iskaznicu. Kad sam bio ispred prednjeg dijela njegova auta, on je naglo krenuo prema meni nakon čega sam se od siline udarca odbio o auto i pao na tlo. Kasnije su me odvezli u hitnu pomoć jer mi je bio ozlijeđen lakat i kuk. Liječnici su ozljede ocijenili lakšima – dio je iskaza policajca Jose Bubnjara.
Nakon toga je bilo riječi o vidu optuženog Kinde jer je njegov odvjetnik Andrej Korljan inzistirao na tome da kaže kolika mu je dioptrija na što je on odgovorio kako mu je tada dioptrija bila -13 na oba oka.
– Sada u pritvoru nosim leće s dioptrijom -11, ali mi trebaju “jače”. Bez kontaktnih leća ne mogu prepoznati osobu na udaljenosti od jednog do dva metra- pojasnio je Kinda naglasivši i to kako policajca Bubnjara ne poznaje.
Inače, Kindi se do sada tri puta sudilo i to dva puta za drogu i za otmicu. Suđenje se nastavlja nakon što se odlukom Sudskog vijeća provedu još neka potrebna vještačenja kao i rekonstrukcija na mjestu događaja, a on ostaje u pritvoru.


 ZA POKUŠAJ UBOJSTVA POLICAJCA OD 8 DO 40 GODINA ZATVORA




Prema optužnici zadarskog tužiteljstva 17. srpnja prošle godine oko 19.30 sati u Bibinjama u ulici Opatice Čike, sjedeći u “bmw”-u u trenutku kad mu je s prednje strane auta prišao policajac Joso Bubnjar i pokazao mu službenu policijsku iskaznicu kako bi ga legitimirao sumnjajući da Kinda u autu skriva dogu, s ciljem da ga ubije, Kinda je naglo krenuo i udario u policajca. Bacio ga je na poklopac motora, usljed čega se policajac otkotrljao i pao na kolnik te je nastavljajući s vožnjom udario u prednji, desni dio policijskog auta.
Policajac Bubjar je ozlijeđen, dok je Ivica Butić, kako stoji u optužnici, tek stjecajem okolnosti ostao neozlijeđen.