Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Vlasnici zemljišta pristali na djelomično izvlaštenje

Autor: Siniša Klarica

26.01.2010. 23:00
Vlasnici zemljišta pristali na djelomično izvlaštenje


Jučer je u ispostavi Državne uprave u Zadru održana rasprava u povodu nepotpunog izvlaštenja na trasi kojom bi trebao proći plinovod. Riječ je vlasnicima zemljišta na području Ploče koji se sam djelomično izvlašćuju sa svojih parcela. Podsjetimo se, cijela operacija koju provode Plinacro i Državne uprava izazvala je dosta polemike u javnosti i bojazni da će se zemlja oduzimati po naknadi u visini 10 eura.
– Naravno to nije točno jer se vlasniku samo djelomično ograničava korištenje svoje parcele. U praksi to znači da zbog prolaska plinovoda neće biti u mogućnosti saditi neke kulture, objasnio nam je ukratko voditelj Odsjeka za imovinsko-pravne poslove Državne uprave u Zadru Ivan Volić.
Na raspravu je pozvano desetak vlasnika i, zanimljivo, svi su pristali na djelomično izvlaštenje. Iznos naknade koja će im u tu svrhu biti isplaćena odredit će se prema procjeni sudskih vještaka. Ona ovisi o tome radi li se o građevinskom ili poljoprivrednom zemljištu, o vrstama nasada i zasijanim kulturama te o još nekim parametrima.
Na jučerašnjoj raspravi nitko od zaposlenika Sektora imovinsko-pravnih, geodetskih i poslova tehničke zaštite tvrtke Plinacro d.o.o. nije osobno sudjelovao. Za račun Plinacra to je obavilo odvjetničko društvo za zadarsko područje s kojim je ova tvrtka zaključila ugovor o zastupanju. Međutim, u Plinacru napominju da ne mogu komentirati svoje zakonske obveze te sklapanje ili nesklapanje sporazuma te da ni u kojem slučaju ne mogu komentirati, odnosno prenositi podatke o tijeku vođenja postupka.