Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Liga za ostanak već je počela

26.01.2011. 23:00
Liga za ostanak već je počela


Do konca prve faze natjecanja u A-1 ligi košarkašica ostala su još dva kola nakon kojih će dva najboljeplasirana kluba putovanje nastaviti u Ligi za prvaka, a preostalih pet u Ligi za ostanak. Prošlotjednim porazom od Croatije te slavljem Pule u srazu s Požegom, za košarkašice s Višnjika riješene su i posljednje dvojbe – Zadar će i ove godine u borbu za novu prvoligašku sezonu. Tanke niti o kojima su ovisile njihove nade u ranije osiguranje ostanka pokidane su u drugom produžetku, no čak i da su uspjele nadigrati Croatiju, u društvo odabranih ne bi se plasirale. Puli je, naime, za potvrdu ovosezonskih ambicija i održavanje koraka s Omišem trebala još samo jedna pobjeda, neovisna o ishodu u Zagrebu.
„Bijelo-plave” tako će šestu uzastopnu A-1 sezonu potražiti u ogledima s Croatijom, Agramom, Požegom i Splitom. Slijedom navedenog, nameće se prozaičan zaključak kako je Liga za ostanak ustvari već počela. Svi putnici u gornji, odnosno donji dom sada su poznati, a ekipama je jedino preostalo da do kraja prve dionice pokušaju prikupiti što veću bodovnu zalihu – jamstvo za mirniji nastavak.   
Paradoks Lige kaže da u sljedeću fazu natjecanja pet spomenutih klubova ne može prenijeti ishode utakmica s putnicima u Ligu za prvaka. U prijevodu, ako je kojem sastavu kroz 14 kola i pošlo za rukom nadigrati favorite Prvenstva, njihovi će uspjesi biti honorirani nulom na kontu Lige za ostanak. Međutim, većina ekipa (čitaj četiri) i nema razloga zamarati se ovakvim kalkulacijama. Croatija, Agram, Požega i Split svoje su pobjede ostvarili u međusobnim susretima. Croatia ih sigurno prenosi pet, Agram četiri, Požega tri i Split dvije. No Zadar se ne ubraja u „većinu”.
Slavlja nad Omišem i Pulom izabranice Marije Mazije mogu zaboraviti, što bi značilo da trenutačno raspolažu (samo) s tri pobjede (Agram, Split, Požega). Stoga, za Zadranke, ali i za konkurenciju, dva će posljednja kruga značiti i posljednje prilike za korak naprijed na ljestvici. Svoje pak, košarkašice Zadra potražit će najprije u domaćem dvoboju s Agramom, a potom i na gostovanju kod Splita.
Pet uzastopnih ovosezonskih pobjeda i vrlo dobra forma zalog su zadarskim nadanjima uoči raspleta prve dionice, odnosno Lige za ostanak. Iako ih na putu do cilja i ove godine očekuju brojne prepreke, a najveća je ozljeda i neigranje Antonie Erslan, izabranice Marije Mazije i dalje imaju kvalitetan sastav za osiguranje nove prvoligaške sezone. Znaju to Omiš i Pula, a na njima je da uvjere i ostatak peteročlanog društva.