Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Josipović: Huligani su u stanju upropastiti i najveće svjetske priredbe

26.01.2012. 23:00
Josipović: Huligani su u stanju upropastiti i najveće svjetske priredbe


Predsjednik Ivo Josipović kasnio je u Zadar dvadesetak minuta, no to nije omelo njegov protokol. Najprije je uz gradonačelnika Vrančića i župana Zrilića otišao na Gradsko groblje, a zatim je s njima razgovarao na zatvorenom sastanku u Gradskoj vijećnici
Predsjednik Ivo Josipović kasnio je u Zadar dvadesetak minuta, no to nije omelo njegov protokol. Najprije je uz gradonačelnika Vrančića i župana Zrilića otišao na Gradsko groblje, a zatim je s njima razgovarao na zatvorenom sastanku u Gradskoj vijećnici. Po izlasku, novinari su ga najprije upitali za nerede u Srbiji na europskom rukometnom prvenstvu.
– Vidimo da su huligani u stanju upropastiti i najveće svjetske priredbe. Meni osobno su došle mnoge reakcije iz Srbije i iz Hrvatske. Sve institucije u republici Srbiji od lokalnih vlasti pa do predsjednika Srbije osudile su vandalizam i ja sam siguran da će večeras i do kraja prvenstva i sportaši i javnost u Srbiji biti ne visini onoga što se očekuje. Nažalost neću biti na utakmici večeras, unaprijed sam planirao posjet Zadru i okolici, ali navijat ću sa svim građanima Hrvatske.
U nastavku je odgovarao na pitanja o ozbiljnijim temama, odnosno onoj najvrućoj – rastu PDV-a.
– Ističem da prvi put imamo smanjenje proračuna. Očito je da dosadašnja razina potrošnje naprosto nije održiva. Sad čekamo ono što je Vlada obećala, a to je kompenzacija s građanima koji su najugroženiji jer smo mi ipak socijalna država, a cjelinu ćemo vidjeti kada sve te mjere budu stavljene na papir. U svakom slučaju ovo je ono što smo i očekivali i Vlada je to najavljivala.


 U GIMNAZIJI PREDAVANJE O HOLOKAUSTU


Josipović se nakon sastanka u Gradskoj vijećnici uz pratnju političara, osiguranja i novinara preko trga uputio do Četiri kantuna pa lijevo prema Foši i svom sljedećem cilju – Gimnaziji Jurja Barakovića gdje je bio poseban gost. Pred zgradom su ga dočekali ravnatelji četiriju škola; Ranko Artuković iu Gimnazije Juraj Baraković, Rade Šimičević iz Gimnazije Vladimir Nazor, Žarko Grancarić iz Prirodoslovno-grafičke škole i Marjana Bakmaz iz Škole primijenjene umjetnosti i dizajna. Josipović je povodom Dana holokausta o toj temi održao predavanje znatiželjnim učenicima. – Holokaust je tragedija ljudske povijesti. Na prvoj godini studija s tadašnjom sam djevojkom Interrailom otputovao u Poljsku i otišli smo u Aushwitz. Što sam tamo vidio pamtit ću cijeli život. Vidio sam prostorije kao što je ova, jednu punu ljudske kose, jednu punu naočala,  jednu cipela…  U zraku se osjeća ljudska patnja i bol.  Ubijani su ljudi koji nisu nikom ništa skrivili bili su samo drukčiji, a biti drukčiji tada je značilo grijeh, zločin put za istrebljenje, kazao je Josipović.
Učenici su ga na kraju zamolili da im odsvira nešto na klaviru, no predsjednik je to odbio jer mu je „radno vrijeme od jutra do mraka pa nije dugo vježbao i samo bi se osramotio”.