Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Klub postaje gradsko poduzeće, a kupovanja igrača više neće biti

26.01.2012. 23:00
Klub postaje gradsko poduzeće, a kupovanja  igrača više neće biti


Dat ćemo sve za razvoj mladih jer na tržištu će preživjeti samo oni koji to budu mogli. Željeli smo biti vlasnici kontrolnog paketa od 25 posto, ali nema nam druge nego da budemo većinski vlasnici, rekao je gradonačelnik Vrančić


Gradsko vijeće izglasovalo je jučer suglasnost Gradu Zadru za sudjelovanje u postupku preblikovanja Košarkaškog kluba Zadar u sportsko dioničko društvo. Iako nije sretan zbog toga, kako naglašava gradonačelnik Zvonimir Vrančić, Grad Zadar će najvjerojatnije postati većinski vlasnik.
Gradonačelnik će po primitku poziva za upis dionica KK Zadra, uplatiti u ime Grada milijun kuna dionica. U slučaju prihvaćanja elaborata o preoblikovanju, koji je resorno ministartstvo vratilo na doradu, s Hrvatskom vladom će potpisati ugovor o prijenosu tražbina na ime neplaćenih poreznih obveza u iznosu 31.283.458,31 kn, koje će se pretvoriti u dionice u vlasništvu Grada Zadra.
32 milijuna pokriva grad, 14 sponzori
U dionice u vlasništvu Grada Zadra pretvorit će se i dug KK Zadar na ime neplaćenog iznosa komunalne naknade od 2.270.313,46 kn. Gradsko vijeće još se suglasilo da gradonačelnik s KK Zadrom zaključi ugovor o davanju prava na korištenje dvorane Jazine na 30 godina. Tim ugovorom ne bi bili obuhvaćeni okolni poslovni prostori.
Obrazlažući ovakvu odluku, gradonačelnik Vrančić je rekao da je KK Zadar već stekao uvjete za proglašenje stečaja. Međutim, ni jedan profesionalni sportski klub u Hrvatskoj nema svoje imovine te su od grada, kao što je to bio slučaj s Hajdukom, Cibalijom, Pulom, dobili pravo na korištenje objekta. Tih skoro 32 milijuna kuna su, priznaje Vrančić, “nariktani” tako da čine dio temeljnog kapitala budućeg sportskog dioničkog društva. Istina, iznos je mogao biti manji da ova gradska uprava nije “čačkala” po poslovanju kluba, pa je Grad mogao, poput Splita i nekih drugih gradova, proći jeftinije. Za preostalih 14 milijuna kuna duga, potrebno je naći sponzore i donatore u pet privatizacijskih krugova, kako bi oni u konačnici bili dioničari najdražeg zadarskog sportskog kluba. Tako se prema saznanjima Grada, može riješiti dubioza kluba od najmanje 60 milijuna kuna.
Oporba: Gdje je elaborat?
– Svjesno ulazimo u to da će Grad Zadar postati većinski vlasnik, a KK Zadar jedno od gradskih poduzeća. Neće više biti kupovine igrača. Dat ćemo sve za razvoj mladih jer na tržištu će preživjeti samo oni koji to budu mogli. Željeli smo biti vlasnici kontrolnog paketa od 25 posto, ali nema nam druge nego da budemo većinski vlasnici, rekao je gradonačelnik Zadra Zvonimir Vrančić.
Oporba se u raspravi pobunila jer, unatoč traženjima, nije dobila na uvid elaborat o preoblikovanju. Unatoč izjavi, priznanju gradonačelnika o “šteli” iznosa temeljnog kapitala, oporba nije tako mogla raspravljati o izvješćima revizora i vještaka, tj. na koji su način uopće u elaboratu došli do iznosa od skoro 32 milijuna kuna. Elaborat je vraćen jer mu je nedostajala upravo odluka o sudjelovanju Grada Zadra u preoblikovanju, ali, kako kaže Omerka Šarić Frantin, uopće se ne zna kako će Vlada reagirati i hoće li uopće prihvatiti elaborat i ovakav način preoblikovanja.
Naime, famozni elaborat se izrađuje skoro dvije godine, a Grad zadar došao je u vremensku stisku jer do kraja mjeseca mora poslati dopunjeni elaborat, te cijeli proces preoblikovanja završiti do kraja godine. Sabina Glasovac iz SDP-a upozorava da su gradski vijećnici u Puli i Splitu dobili elaborate na razmatranje, da su njegove odrebe znale u slučaju Nogometnog kluba Zadar, ali da Grad i košarka nisu pokazali vijećnicima na koji način Grad postaje vlasnikom najveće sportske institucije Zadra.
Glasovac: Nitko neće odgovarati za stanje u klubu
U kratkoj raspravi s Omerkom Šarić gradonačelnik je rekao da je želja oporbe da klub prestane s radom, a Grada da se spasi od vrlo teških problema u koje je upao. Međutim, Sabina Glasovac je iskazala sumnju da će itko, među njima i oni koji sjede u Gradskom vijeću a upravljali su klubom, odgovarati za stanje u KK Zadru. 
Gradonačelnik Zadra je ustvrdio da je Grad mogao izreći vrijednost temeljnog kapitala u iznosu 100 milijuna kuna, ali da se na tržištu ne bi našao kupac koji bi po toj cijeni kupio klub.
Uglavnom, s 12 glasova za i 7 protiv, uz dva suzdržana, prihvaćena je odluka da Grad Zadar postane većinski vlasnik KK Zadra, naravno ako se s tim složi i država.


 “KOŠARKA JE STAGNIRALA ZBOG REGIONALNE LIGE”




Govoreći o preoblikovanju KK Zadra, gradonačelnik Vrančić je zaključio da je hrvatska košarka, najviše od svih kolektivnih sportova, stagnirala upravo zbog regionalne lige, iz koje Zadar ispao prošle godine te navodno bio spreman i novcem platiti ponovno nastupanje.
– Kupovali su se vrlo skupi, ali polovni igrači, nauštrb mladih koji su propadali. Kad je KK Zadar osvojio Goodyear ligu, slavlje je trajalo samo dva dana, jer su igrači pokupili novce i otišli, a klub nije imao ekipu za sljedeću sezonu, rekao je Vrančić.