Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Najstariji Dalmatinac “Šime” umro daveći se kamenicama

26.01.2012. 23:00
Najstariji Dalmatinac “Šime” umro daveći se kamenicama


Izgledom je bio identičan nama, visok oko 170 cm i po tome, za to vrijeme, izrazito snažan i robustan muškarac. Nije imao nikakve bolesti niti traume koje bi bile vidljive na kostima. Ima jedno oštećenje leđa koje je najvjerojatnije zaradio noseći težak teret


Arheolozi Mate Parica i Dario Vujević, obojica s Odjela za arheologiju Sveučilišta u Zadru, pred velikim brojem znatiželjnika i studenata održali su predavanje o arheološkim otkrićima u špilji Vlakno na Dugom otoku.
Špilja se nalazi na najužem i najkamenitijem dijelu otoka, između Luke i Savra i nasuprot otoka Rave. Smještena je u uvali Šipnata, no dobro je skrivena; ne vidi se ni s mora ni s ceste koja vodi s kraja na kraj otoka.
Mala je to pećina, istaknuli su, ali puna arheolozima zanimljivog materijala. Dva nalaza ipak su pobudila najveći interes javnosti. Prvi je iz lipnja 2010. godine kada su pronašli najstariji crtež u Hrvatskoj, star čak 15.000 godina. Drugi je – Šime. Mediji su ga proglasili najstarijim Dalmatincem, a 11.000 godina star kostur muškarca pronađen prošlo ljeto poslan je na daljnju analizu i istraživanje genoma. Pronašli su ga lani u studenom.
– Šime je imao četrdesetak godina kada je umro. Izgledom je bio identičan nama, visok oko 170 cm i po tome, za to vrijeme, izrazito znažan i robustan muškarac. Nije imao nikakve bolesti niti traume koje bi bile vidljive na kostima. Ima jedno oštećenje leđa koje je najvjerojatnije zaradio noseći težak teret. Bio je ribar i sakupljač školjaka, posebno kamenica čije smo ostatke našli u velikim količinama. Umro je brzo i mirno, vjerojatno ležeći uz vatricu i od neke bakterije ili srčanog udara, ili se udavio kamenicama, kazao je Vujević.
Šimina obitelj ostavila ga je na odlasku iz špilje pokrivenog tankim slojem zemlje i ograđenim s nekoliko kamenja, a nakon njih špilju je naslijedila nova zajednica, također s kraja mezolitika.
Slijedi istraživanje Šiminog genoma odnosno utvrđivanje sličnosti s kosturom pronađenim na lokalitetu Crno Vrilo kod Dračevca Ninskog.