Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Pridražanima će se omogućiti legalizacija zemljišta

26.01.2012. 23:00
Pridražanima će se omogućiti legalizacija zemljišta


Zadnja katastarska izmjera na ovom području je bila još za vrijeme Austro-Ugarske 1885. godine, tako da mi i naši roditelji nismo imali sreće da naslijedimo zemljišta sa čistim papirima, istaknuo je Klapan


Simboličnim postavljanjem prve oznake na granici katastarske općine Pridraga te otkrivanjem informativne ploče jučer su svečano otvoreni radovi na katastarskoj izmjeri Pridrage. Projekt je to vrijedan 6,1 milijuna kuna, a financiraju ga Općina Novigrad sa 60 posto i Državna geodetska uprava sa 40 posto. Kako je rekao načelnik Općine Novigrad, Joso Klapan, to je veliko ulaganje u budućnost.
– Zadnja katastarska izmjera na ovom području je bila još za vrijeme Austro-Ugarske 1885. godine, tako da mi i naši roditelji nismo imali sreće da naslijedimo zemljišta sa čistim papirima. Zato je ovo ulog u budućnost, za našu djecu. Osim toga, legalizacija zemljišta i ishodovanje dozvola nakon izmjere će biti mnogo lakše, rekao je Klapan, dodajući da se priprema i projekt za izmjeru katastarske općine Novigrad, ali je Pridraga bila prva na redu jer je u “lošijem stanju”.
Izvođač radova bit će Zavod za fotogrametriju d.d. Zagreb, a nadzor će vršiti Područni ured za katastar Zadar. Predviđena dinamika radova je 80 posto izmjere u ovoj godini i po deset posto u sljedeće dvije godine. Ukupno će se izmjeriti površina od 2.525 ha.
Za izmjeru potrebno 100 milijuna eura
Kako je otkrio Olivio Meštrović, županijski pročelnik za prostorno uređenje i zaštitu okoliša, Zadarska županija ima najviše projekata katastarske izmjere u cijeloj Hrvatskoj.
– Ipak, dosad je izmjereno tek 15 posto i zato smo si u Županiji dali jedan projektni zadatak da ishodujemo sufinanciranje izmjera iz sredstava Europske unije za 3.000 kilometara četvornih. Od toga je 500 kilometara četvornih obuhvaćeno aktualnim projektima. Da bi se sve do kraja izmjerilo potrebno je 100 milijuna eura i nadamo se da će Europska unija sufinancirati veći dio tog iznosa, rekao je Meštrović.
Po informacije u Pridragu
Osim spomenutih, na svečanom otvaranju radova bili su i Martin Gospić, donačelnik Općine Novigrad, zatim Damir Šantek, zamjenik ravnatelja Državne geodetske uprave, Nenad Javoran i Emil Bljajić iz Područnog ureda za katastar Zadar, Robert Paj, Ivan Mihalec i Mladen Pandža iz Zavoda za fotogrametriju te Branko Kokić, predsjednik Mjesnog odbora Pridraga. Sve je blagoslovio mjesni župnik don Jure Zubović.
Kako su istaknuli predstavnici Zavoda za fotogrametriju, terenski uredi će biti u prostorima Mjesnog odbora Pridraga i svi zainteresirani tamo mogu doći do potrebnih informacija. Osim toga, danas se održava sastanak izvođača radova i upravitelja javnih dobara na ovom području te javna tribina na kojoj se mještani mogu upoznati s projektom.