Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Jarebica dobila nagradu kao najbolja lovačka udruga, pa izgubila lovište

26.01.2014. 23:00
Jarebica dobila nagradu kao najbolja lovačka udruga, pa izgubila lovište


Ninsko lovačko društvo Jarebica koje je utemeljeno davne 1923. godine i koje u svojih jedanaest lovnih jedinicaokuplja 300-tinjak lovaca te još njih dvadesetak iz raznih dijelova Zadarske županije, s početkom ove godine ostalo je bez svojih neprocjenjivo vrijednih lovišta što je presedan kad je u pitanju zadarsko, a i vjerojatno i hrvatsko lovstvo.
Da se ovako nešto dogodio ne sjećaju se ni najstariji ovdašnji lovci, a listajući lovačku literaturu razvidno je kako ga ni najpoznatiji kroničari lovstva nisu zabilježili. Sami čin oduzimanja lovišta u kojeg su godinama ulagali svoj rad, znatna financijska sredstva i znanje, među čelnike Jarebice te sve lovce unio je nevjericu, rezignaciju i ogorčenje, ali i odlučnost da vrate ono što je do prvog siječnja ove godine bilo njihovo od utemeljenja društva prije punih 90 godina, a i prije toga datuma. Kako i zbog čega su ninski lovci došli u ovako tešku situaciju porazgovarali smo s predsjednikom Jarebice Ivom Veršićem i njegovim zamjenikom Šimom Veršićem.
 – Usuđujemo se reći da korijeni ovog problema sežu u 1996. godinu. Tada se, naime, u okviru reorganizacije i formiranja novih lovišta iz našeg lovišta veličine 12.000 hektara izdvaja 2.200 hektara LD Zec s otoka Vira, a državnom lovištu Musapstan-Bokanjačko blato pripaja se još toliko hektara. Onodobno vodstvo Jarebice, a i ono koje je došlo nakon njih po pitanju povrata lovišta nije činilo ništa. Ide se čak toliko daleko da se donosi odluka da se LD isključi iz dviju naših krovnih lovačkih organizacija Lovačkog saveza Zadarske županije te Hrvatskog lovačkog saveza u Zagrebu, što je i učinjeno. Prestaju sve međusobne komunikacije. Jarebica prestaje s uplatama članarine i jednima i drugima, lovci ne dobivaju lovačko glasilo Lovački vjesnik i tako redom dok istodobno vodstvo Jarebice umjesto da razgovara i traži modalitete povrata lovišta u Zagreb iz Zadra i natrag putuje avionima, ide se po desetke dana u lov u Zelendvor, sudjeluje na balovima i tome slično, kažu Veršići dodajući kako se koplja lome na sve strane, a malo i ništa se ne misli o malom čovjeku, lovcu.
– Par godina prije nego je naša garnitura početkom lipnja 2011. godine preuzela vodstvo Jarebice od dotadašnjeg vodstva s predsjednikom Nevenom Ljubičićem, Jarebica i Diana su se ponovno teškom mukom vratile u okrilje LSZŽ i HLS. No, moramo istaknuti bez imalo skromnosti da se upravo zahvaljujući nama iznova uspostavlja suradnja i povjerenje između Jarebice i županijske te državne krovne lovačke organizacije. Dokaz toj tvrdnji je i dolazak predsjednika LSZŽ Mate Radića na našu godišnju izvještajnu skupštinu 2012. godine, pričaju Veršići te vraćaju u 2007. godinu.
 – Drugi još jači udar zbog bahatosti i neodgovornosti njezinog predsjednika Nevena Ljubičića i nekolicine članova Izvršnog odbora, pretrpjela je Jarebica 2007, godine, što je uvelike rezultiralo time da smo ostali danas bez lovišta i da smo morali zamrznuti staru lovačku udrugu, na ime čijeg smo rada lanjske godine skupa sa zadarskom LU Dianom od strane LSZŽ proglašeni najboljom udugom na prostoru županije i osnovati novu koncem lanjske godine pod novim nazivom koji glasi ¨LU Jarebica 1923 Nin¨. Svim našim lovcima odaslali smo nove pristupnice. Za registraciju nove udruge dobili smo rješenje od strane Ministarstava poljoprivrede i šumarstva te uprave i Zavoda za udruge u Zagrebu. Lovište smo dok se ovaj problem ne riješi od strane Zadarske županije dobili na čuvanje, ali niti jedan naš lovac ili bilo tko drugi ne smije s puškom ili pak psom ući u njega, ističu Veršići.
Na upit što će se nadalje događati s lovištem Veršići pojašnjavaju kako se treba oformiti stručna komisija u kojoj će biti predstavnici Županije, LSZŽ, HLS i ministarstava.
– Budući koncesionar pa kako se on zvao mora znati da su naša lovišta većinom privatna zemljišta i da su njihovi vlasnici mahom naši lovci. Ako mi ne uspijemo izlicitirati ponovno lovišta spremni smo u Rašinovac i drugdje dotjerati stoku, ovce i krave pa ćemo vidjeti kako će se loviti ili pak kako će se provoditi kinološke manifestacije po kojima smo mi upravo u Hrvatskoj i svijetu prepoznati. Ovdje zaista nešto smrdi i vjerojatno je netko bacio ¨šapu¨ na naše terene, ali neće to proći kako netko misli. Ako se pojave ¨lešinari¨ cijena će vjerojatno skočiti u nebo, ali ponavljamo i mi svoga konja za trku imamo, poručuju Veršići, istaknuvši kako bi u cijeloj priči pohvalili kinološko društvo ¨Dalmatinski pas¨ iz Zadra i njegovog predsjednika Branka Šaru, LSZŽ i predsjednika Matu Radića, a što se tiče Županije pročelnika za poljoprivredu Danijela Segarića.