Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Potonuli (i) na Baldekinu

26.01.2017. 23:00
Potonuli (i) na Baldekinu


Košarkaši Zadra priredili su svojim navijačima još jedan šok. Ovaj put su poraženi na Baldekinu protiv Šibenika. Nije pomoglo niti što klub više nije u blokadi, niti što se dobrano pojačavalo, niti što je Zadar realno znatna jača momčad od jučerašnjeg protivnika. Nakon ne previše gledljive utakmice, Šibenik je ostvario veliku pobjedu, a ono što će posebno zaboljeti navijače Zadra, Šibenčani su ovu utakmicu dobili prije svega jer su bili mnogo borbeniji od gostiju. Doduše, košarkaši s Višnjika dobro su krenuli, prvu četvrtinu dobili s 19:10 i vjerojatno u tom trenutku pomislili da će lagano stići do pobjede na vrućem terenu. Ali, tada su se domaćini odvažili, odlučili se potući, bacati za svaku loptu, a Zadrani su to odlučili mirno gledati pa su u konačnici i vidjeli kako im je pobjeda negdje pobjegla. O samoj utakmici i nema smisla mnogo pričati. Zadar je u prvoj četvrtini zabio 19, a u ostale tri 34 koša. Niti Šibenik nije igrao Bog zna koliko dobro. Pogodili su domaćini samo pet trica iz 21 pokušaja, ali kada su vidjeli u kojem smjeru utakmica ide, odlučili su igrati tvrdu obranu, duge napade, tražiti prostor preko Halilovića i Ivanova u reketu. Zadrani nisu radili apsolutno ništa, osim tu i tamo ponekog individualnog bljeska, prije svega Ivana Ramljaka. Nakon spomenute prve četvrtine, Plantak je napravio nekoliko rotacija i tada je izgubio ritam, koji se više nije mogao vratiti.
Samo prva
Na krilima Ramljaka Zadar je poveo 7:0. Baš je Ive Ivanov s četiri koša za redom razigrao Šibenik, ali Zadrani su kontrolirali utakmicu u tom periodu. Maj Kovačević je stavio dvije uzastopne trice i Zadar je poveo 13:6. Šibenik nikako nije napadački funkcionirao, a tome je “pomogla” Zadrova igra u obrani, gdje su s pravovremenim rotacijama igrači Nevena Plantaka ostavljali izrazito malo prostora Šibeniku za otvorene šuteve. Da nije bilo bivšeg kapetana Zadra, koji je Zadru ubacio deset od 12 šibenskih koševa u prvoj dionici, Plantakova momčad imala bi i veću prednost. Ali tu staje sve. Šibenik drugih deset minuta otvara serijom 20:4. Krenuli su igrači Vladimira Anzulovića igrati mnogo bolju obranu, agresivnim iskakanjem braniti zadarski “pick&roll”, a Zadru to nije odgovaralo. Također valja istaknuti da niti rotacije koje je Plantak napravio u drugom dijelu, nisu urodile plodom pa
je trener Zadra morao vrlo brzo u igru, umjesto Bašića, vratiti Vladovića, a nakon njega i Baraća, Marinkovića i Kovačevića. Ali Šibenčani su dobili krila pa su tricom Izzeta Turkyilmaza poveli 30:23, a dvije minute prije kraja poluvremena imali su i najvećih 35:26. Ipak, pogodili su tada tri trice u nizu igrači Nevena Plantaka (Vladović, Ramljak, Kovačević) i smanjili prednost Šibenika na 35:32, prednost s kojom se i otišlo na veliki odmor.
Iako se moglo pretpostaviti da će utakmica biti “tvrda”, malo tko je očekivao da će Zadar u idućih 20 minuta zabiti sve skupa 21 koš, a na kraju se i potpuno raspasti.
Rezerve
U treću četvrtinu Plantak je ušao s “rezervnim” igračima u reketu pa su Marinkovića i Baraća zamijenili Georgiev i Krajina, a brzo je s druge strane mijenjao i Anzulović. Ali početak treće dionice bio je podjednako loš za obje momčadi. Zadar je gubio lopte i promašivao slobodna, a Šibenik je promašivao sve što se moglo promašiti. Vratio je brzo plantak i Marinkovića i Baraća.
Mini-seriju Šibenika prekinuo je mini-serijom Ramljak i nakon pet minuta u trećoj četvrtini na semaforu je stajalo 39:38. Vrlo loše napadačke role imala je i jedna i druga momčad, a Zadar je nakon dugo vremena ponovo poveo 90 sekundi prije kraja treće dionice (41:42), ali u posljednjih deset minuta ipak Šibenik ulazi s minimalnim vodstvom. I u posljednjoj četvrtini obrane su bile bolji dijelovi obiju momčadi, a napadi su dobrano štekali na obje strane. Ali kada je trebalo, Zadrani više nisu postojali na terenu, nije bilo niti koncentracije, niti hrabrosti za pobijediti utakmicu. Šibenik je imao i jedno i drugo.
Bez hrabrosti
Nakon skoka u napadu Siriščević zabija za 50:46 četiri minute prije kraja, a nakon što Zadar nije iskoristio napad, isti igrač zabija i tricu za 53:46. Vladović uzvraća polaganjem i u posljednje tri minute ulazi za vodstvom domaće momčadi od 53:48. Prekršaj nad Badžimom tada radi Barać, a mladi Šibenčanin zabija dva bacanja, nakon čega Zadrani odigravaju vrlo loš napad u kojem su se prekombinirali pa je Marinković promašio iz teške situacije. Ne pogađaju niti Šibenčani, a Halilović radi prekršaj nad Mazalinom, koji promašuje oba slobodna bacanja i na taj način se gubi svaka nada u preokret. Na kraju su Šibenčani izveli i “alley- oop” na oduševljenje svojih navijača i na tugu navijača Zadra koji su doživjeli još jedan hladan tuš u ovoj sezoni. Valja istaknuti da je Šibenik, uz pobjedu, “stigao” i zadarskih +4 (80:76) iz prve utakmice ovih dviju momčadi.


 ŠIBENIK – ZADAR 64:53


(19:10, 23:13, 8:10, 21:11)
ŠIBENIK: Badžim 11 (6-7), Ivanov 18 (6-6), Petani 2 (2-4), Siriščević 11 (2-2), Šarić, Blaće, Nakić, Bašić, Pandurić 7, Turkyilmaz 6, Paić. Trener: Vladimir Anzulović.
ZADAR: Bašić, Vladović 9 (2-2), Jelenković, Krajina 2 (0-2), Georgiev, Marinković 7 (1-3), Barać 1 (1-4), Ramljak 19 (3-4), Kovačević 14, Mazalin (0-2), Franke 1 (1-2), Špaleta. Trener: Neven Plantak.
Šut za dva: Šibenik 16-41 (39%), Zadar 12-32 (37%)
Šut za tri: Šibenik 5-21 (23%), Zadar 7-23 (30%)
Slobodna bacanja: Šibenik 17-21 (80%), Zadar 8-19 (42%)
Skokovi: Šibenik 41 (31+10), Zadar