Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

U “inspekciji” obalnog zida petrčanske luke i u obilasku deponija

26.01.2017. 23:00
U “inspekciji” obalnog zida petrčanske luke i u obilasku deponija


Gradonačelnik Grada Zadra, Božidar Kalmeta i suradnici, zamjenik Zvonimir Vrančić i Darko Kasap, pročelnik UO za prostorno planiranje i graditeljstvo bili su u srijedu u obilasku gradilišta.
Naime, obišli su gradilište prve faze radova na projektu rekonstrukcije obalnog zida luke u Petrčanima. S predstavnicima izvođača razgovarali su o tijeku radova, a gradonačelnika Kalmetu je posebno zanimala rekonstrukcija obalnog gata koji je srušen u Drugom svjetskom ratu i koji će zajedno s rivom biti obnovljen u okviru ovoga projekta. Nova riva dodatno će uljepšati mjesto, a stanovnici Petrčana i njihovi gosti dobit će novu prostranu šetnicu uz more. Nastavljaju se razgovori s resornim Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture o nastavku projekta rekonstrukcije ovoga dijela obale koja uključuje rekonstrukciju trga u središtu mjesta i proširenje postojećeg mula preko puta ureda Turističke zajednice i mjesnog odbora. Radovi rekonstrukcije prve faze obale teku prema planu i završetak gradnje očekuje se u svibnju, a početak druge faze rekonstrukcije nakon turističke sezone.
Izvođač radova je tvrtka Minigradnja d.o.o. iz Vodica, a nadzor obavlja tvrtka Via Factum d.o.o. iz Biograda na moru. Vrijednost radova je 4.202.853,75 kn. Projekt zajednički financiraju Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture, ŽLU Zadar i Grad Zadar.
Nakon Petrčana, gradonačelnik i suradnici obišli su i odlagalište komunalnog otpada Diklo i razgovarali s djelatnicima gradske komunalne tvrtke Čistoća d.o.o. koja upravlja deponijem. Ovo odlagalište uskoro se približava svom kraju što je bila velika potreba građana grada Zadra. U tijeku su pripreme za početak sanacije za što je izrađena studija koja je prije šest mjeseci bila na javnoj raspravi, a Ministarstvo zaštite okoliša nedavno je izdalo rješenje o provedbi sanacije. U tijeku je prikupljanje dodatnih suglasnosti kako bi sve bilo spremno za zatvaranje ovog odlagališta otpada. Početak sanacije poklapa se s otvaranjem CGO Biljane Donje.
Sanacija i zatvaranje odlagališta otpada Diklo jedan je od tri najvažnija cilja uvođenja cjelovitog sustava gospodarenja otpadom definiran strateškim planovima Grada Zadra. Uvođenje cjelovitog sustava gospodarenja otpadom obaveza je koju je Republika Hrvatska preuzela tijekom pregovora za članstvo u Europskoj uniji. Osim sanacije i zatvaranja odlagališta otpada, uvođenje cjelovitog sustava podrazumijeva izgradnju centara za gospodarenje otpadom i izgradnju sustava za odvojeno prikupljanje i recikliranje otpada.