Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Tunel i svjetlo

Autor: Željana Gardijan

26.02.2010. 23:00


S obzirom na sve drastičnije pokazatelje dubine gospodarske krize, ekonoska nemoć zemlje više se ne može prikrivati i opravdavati globalnom recesijom pa Vlada, a onda i predsjednik Josipović, nastoje u javnosti trasirati najbolji i najbrži put prema “svjetlu na kraju tunela”. Samo što bi taj tunel, sudeći prema njihovim prvim političkim “iskricama”, mogao biti prilično dugačak i mračan.
Naime, odmah po preuzimanju predsjedničke funkcije, Josipovića su poklopile kritike premijerke Kosor zbog njegovog Gospodarskog savjeta koji je valjda zazvučao prejako za savjetnički tim, čak i kao paralelno ministarstvo, što naravno, osokoljena premijerka nikako nije mogla dozvoliti. Predvidjevši takvu reakciju ili pak računajući s njom, Josipović je unaprijed izjavio da ne želi biti konkurencija Vladi, no to nije pomoglo. Premijerka, Šeks, Hebrang, Milinović, požurili su predsjednika – gospodina staviti na njegovo mjesto jer je, zaključili su, smetnuo s uma svoje ustavne ovlasti.
No, prije će biti da je u svemu tome, bez obzira što se Josipović kao predsjednik mora isključiti iz stranačkog života, vladajućim najteži bio Josipovićev prtljag SDP-a koji bi mogao biti stalan uteg nepovjerenja između pedsjednika i Vlade. Jer, bez obzira koliko šef SDP-a Zoran Milanović iz prikrajka promatrao Josipovićev uspon na Pantovčak, teško se može prikriti likovanje najajče oporbene stranke njegovom pobjedom, a upravo je to ono što HDZ-u posebno smeta. Tim više što još uvijek u taboru HDZ-a titra bojazan da će Josipović i kao predsjednik nastaviti biti SDP-ov “postojani crveni vojnik”.
U tom je kontekstu shvatljiva nervoza Vlade koja bi uspjehom Josipovićevog Gospodarskog savjeta pala u sjenu, a to za rejting HDZ-a nikako ne bi bilo dobro. Ispalo je da je smireni Josipović samo formiranjem jednog savjeta zadao premijerki više glavobolje nego bivši predsjednik Mesić sa svim svojim gorljivim kritikama gospodarske politike.
Razmjena kritika između Pantovčaka i Vlade barem prvih dana nije bila očekivana i zbog samog stila predsjednika Josipovića koji se ne doima kao netko tko bi se navukao na žučnu polemiku, no, on je ipak pao u iskušenje kazavši da je njegov gospodarski tim i bolji od Vladinog, pa je tako taj Josipovićev savjet “za pet” otvorio put političkom nadmetanju, a ne izlasku iz gospodarske slijepe ulice.
Za aktualnu gospodarsku situaciju u kojoj se ne nazire zaustavljanje trnda rasta nezaposlenosti i nelikvidnosti, nikako nije dobro političko prepucavanje preko krhkih leđa posrnulog gospodarstva. Jednostavno više nema vremena ni prostora za odnose u kojima bi udruživanje gospodarske pameti i sposobnosti ometao različiti politički svjetonazor.
Problem ekonomskog oporavka i izlaska iz krize pretpostavlja nadpolitičku formulu. Građani su umorni od političkog mudrovanja, traže samo da mogu pristojno živjeti od svoga rada. Njihov problem puno je teži od vožnje po lošoj cesti u ferariju “prst od poda”.
Njih brine to što dok se osnivaju savjeti, vijeća, donose vatrogasne gospodarske mjere i razmjenjuju kritike, tunel biva sve duži, svjetlo sve dalje…