Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Nakon 24 godine Podgradinom “potekla” Zrmanja

26.02.2012. 23:00
Nakon 24 godine Podgradinom “potekla” Zrmanja


Prvih dvadesetak domaćinstava u Podgradini priključilo se na mjesnu mrežu. Visina općinske pristojbe za priključak vode je jedna od najnižih, ako ne i najniža u Republici Hrvatskoj i iznosi 300 kuna, obznanio je posedarski načelnik Ivica Juričević


U Podgradini je konačno počela teći voda iz vodovodnih slavina! Prvih dvadesetak domaćinstava priključilo se na mjesnu mrežu. Nakon brojnih “suhih” desetljeća selo s 25 različitih prezimena i 850 žitelja, naslonjeno na Novigradsko more i općinsko središte Posedarje, napokon, što se vode tiče, može odahnuti.
– Visina općinske pristojbe za priključak vode je jedna od najnižih, ako ne i najniža u Republici Hrvatskoj i iznosi 300 kuna, obznanio je posedarski načelnik Ivica Juričević navodeći da je voda iz vodovodnih slavina u Podgradini namijenjena za oko 200 domaćinstava i poslovnih objekata.
U drugi dio ulaze cijena materijala i rada potrebnog za izvođenje priključka koji je u ingerenciji Vodovoda Zadar. Cijena pojedinačnog priključka na vodovodnu mrežu nije jedinstvena, već se razlikuje zbog različitih uvjeta za priključenje.
 Voda znači nove gospodarske mogućnosti
– Troškove priključka Vodovod Zadar naplaćuje prosječno od 4.000 do 4.500 kuna, govori Juričević.
Voda je ovdje istinski problem. Izgradnju vodovodne mreže mještani su već plaćali jednom, mnogi i dva puta.
Izgradnja vodovodne mreže je započela još 1988. godine. Međutim, mreža je u Domovinskom ratu devastirana. I tako je nakon 24 godine u Podgradini iz vodovodnih slavina potekla toliko čekana zrmanjska voda.
– Zadnjih godina u projekt vodovodizacije Podgradine uloženo je preko 12 milijuna kuna, postavljena su 3,2 kilometra glavnog cjevovoda i 10,5 kilometara mjesne vodovodne mreže, izgrađena je i vodosprema na Gradini, podsjeća Juričević dodajući da će Općina zbog pojedinih udaljenih domaćinstava i gospodarskih objekata od mjesne vodovodne mreže zasigurno angažirati odgovarajući rovokopač.
Žitelji Podgradine godinama su iz seoskih bunara i cisterni na različite načine vodu dopremali u svoja gospodarstva i kućanstva.
– Voda znači život, a onda i nove gospodarske mogućnosti. A nakon što se izvrše radovi na prokopima prometnice zbog priključaka vode u domaćinstva i izgradi nogostup u potpunosti će se obnoviti županijska cesta kroz Podgradinu, poručio je Juričević.
Istovremeno iznad autoceste u Posedarju, sjeveroistočno od izletišta Čelinka braće Kajmak, u tijeku su radovi na izgradnji vodospreme. Nova vodosprema Posedarje imat će kapacitet od 500 kubika, a radove izvodi Vodoinstalacija Zadar.
Nova vodosprema u Posedarju
– Vrijednost vodospreme je 2.150.000 kuna. Općina Posedarje sudjeluje s 350.000 kuna, uloženih za izradu potrebne dokumentacije i za zemljišta, govori Juričević.
Posedarje ima vlastiti vodospremnik “Puzalo” star više od 30 godina. Vodosprema se gradi jer je postojeća zapremnina 105 kubika što je već odavno nedostatno za potrebe mjesta.
– Izgradnjom vodospreme riješit će se vodoopskrba svih četvrti Posedarja, i onih na najvišim kotama. Prethodno će se uz Jadransku magistralu izgraditi gravitacijski vodoopskrbni sustav, ističe posedarski načelnik.
Posedarje već četrdesetak godina ima vodovodnu mrežu i izgradnjom vodospreme i gravitacijskog sustava sasvim će se riješiti vodoopskrba.
– Prethodno treba sanirati i dotrajale vodovodne cijevi što ćemo raditi usporedno s izgradnjom kanalizacijskog sustava. Zahtjevni projekt vrijedan je oko 30 milijuna kuna, navodi Juričević.
Projektom istočnog vodovodnog pravca cijelo područje općine protkano je novim vodovodnim cijevima, ukupne dužine 76 kilometara.
– Vodovodno su riješeni Vinjerac, Ćoze, Žuvići, Srzentići, Magaši, Ždrilo Kneževići, Slivnica i Podgradina, izgrađene su vodospreme, precrpne stanice, magistralni cjevovodi i mjesne vodovodne mreže, nabraja Juričević.
Sa svim nabrojenim zaokružuje se priča oko vodovodizacije Općine Posedarje. Nakon što se svi spoje na novu vodovodnu mrežu u mjestima i zaseocima koji dosad nisu imali riješenu vodoopskrbu, cijela općina imat će vodu iz vodovodnih slavina.
– Vodu će još dobiti čak oko 1.200 domaćinstava, poslovnih i gospodarskih objekata, zaključio je Ivica Juričević.