Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Neizvjesna sudbina Tankerkomerca i njegovih 148 zaposlenika

Autor: Suzana Bandić

26.02.2013. 23:00
Neizvjesna sudbina Tankerkomerca i njegovih 148 zaposlenika


– Postupak konsolidacije je započeo, a u ovoj prvoj fazi prerano je za bilo kakve prognoze. Ni Merlin iz “Kralja Artura” ne bi znao što će biti, ali ja sam optimističan – rekao je Ivan Rude, odvjetnik i stečajni upravitelj iz Šibenika


Sudbina tvrtke Tankerkomerc d.d., prve tvrtke s područja Zadarske županije koja je  ušla u postupak predstečajne nagodbe, kao i njezinih 148 zaposlenika još je neizvjesna. Postupak konsolidacije, koji omogućava novi Zakon o financijskom poslovanju i predstečajnoj  nagodbi, u toj zadarskoj tvrtki  započeo je s prvim danom ove  godine, u međuvremenu je i  račun deblokiran kako bi se mogle izvršavati ugovorene obveze,  no točan iznos duga prema vjerovnicima nije poznat.
Iako se još uvijek ne zna tko su  i s kolikim iznosima vjerovnici  Tankerkomerca, za pretpostaviti  je kako je, ako ne najveći, a onda  zasigurno jedan od njih, Republika Hrvatska. Takav zaključak  nameće se iz dosadašnje stečajne  prakse gdje se uz državu kao  najveći vjerovnici u pravilu pojavljuju banke, ali i iz liste poreznih dužnika koju je 31. siječnja objavilo Ministarstvo financija. Po njoj Tankerkomerc  d.d. dužan je 39,7 milijuna kuna  pa se samim tim svrstao i na prvo  mjesto neslavne dužničke liste na  području Zadarske županije.