Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Bračni par iz Novigrada osmislio aplikaciju mZD shopping vodič

26.02.2014. 23:00
Bračni par iz Novigrada osmislio aplikaciju mZD shopping vodič


Kupci su zagušeni lecima iz raznih trgovina i zasićeni agresivnim reklamiranjem. Tako od šume ne vide drvo. S ovom aplikacijom imaju pristup baš onome što ih zanima i kada ih zanima. Najviše interesa imaju za popuste i akcije – gdje u Zadru naći proizvod koji im treba po najpovoljnijoj cijeni


Mladi bračni par Maja i Ivan Blašković jedni su od rijetkih parova koji su ostali živjeti u svom malom mjestu u kojem se nova radna mjesta otvaraju jedino ljeti, a već prije jeseni se zatvore. Za mlade obitelji je loša perspektiva u cijeloj državi, a posebno u malim slabo razvijenim sredinama u kojima je stanovništvo mahom staro, a mladež odlazi u gradove trbuhom za kruhom.
Ivan i Maja bi, kažu, isto vjerojatno otišli da su mogli, ali su ostali u Novigradu i bore se za svaku kunu. Nisu ostali skrštenih ruku, kukajući da nema posla, preživljavajući na grbači roditelja ili državnih jasli.
Ivan je imao solidan posao, ali je u godinama najvećeg životnog zaleta postao radno nesposoban. Prije točno pet godina imao je veliki izljev krvi na mozak, a nakon mjesec dana i dvije operacije glave, morao je transplatirati srčani zalistak.
– Bio sam doslovno na rubu smrti, pravo je čudo da sam živ. Zapravo mi je moždani udar spasio život jer da sam nastavio živjeti punim plućima, uslijed nekog većeg fizičkog napora, mogao sam ostati na licu mjesta mrtav. Ovako se ipak na vrijeme otkrilo da imam slabo srce i transplatacija me spasila. Točno na svoj rođendan sam se probudio iz kome i ponovno se rodio. Sad imam dupli rođendan 27. veljače, priča Ivan.
Iako je nakon dugog i teškog oporavka ostao radno nesposoban, ne smije se naprezati i mora jako paziti na sebe, ovaj je mladi Novljanac, kako kaže, pun elana, ideja i ambicija.
Te ideje zajedno sa suprugom Majom upravo ovih dana pretače u djelo. Naime, njih dvoje su smislili pravi domaći proizvod, besplatnu aplikaciju za pametni telefon Android i iPhone pod nazivom mZD vodic. Radi se o vodiču za shopping u Zadru koji omogućava korisnicima da kroz nekoliko klikova dođu do informacije koja ih zanima.
– Kupci su zagušeni lecima iz raznih trgovina i zasićeni agresivnim reklamiranjem. Tako od šume ne vide drvo. S ovom aplikacijom imaju pristup baš onome što ih zanima i kada ih zanima. Najviše interesa imaju za popuste i akcije – gdje naći proizvod koji im treba po najpovoljnijoj cijeni. Ali ima tu još niz korisnih savjeta, od savjeta vezanih za modu, zdravlje i ljepotu do onih za kupnju tehnike, odjeće i drugih proizvoda. Osim toga, iz aplikacije se direktno može nazvati recimo frizerski salon i naručiti se za frizuru, priča Maja koja i sama zna kako shopping može biti naporan, ako nije dobro organiziran. Suprotno uvriježenom mišljenju da žene vole sumanuto lutati po milijun dućana i kupovati kao muhe bez glave.
Projekt su realizirali preko tvrtke Auditor 9001 po svojevrsnom franšiznom modelu. Posebnost i simpatičnost aplikaciji daje dalmatinski dijalekt – lipota, spiza, butiga od postola i slično.
Aplikacija sadrži i interaktivne karte grada s lokacijama trgovina, potrošački savjetnik, gradska događanja, vremensku prognozu i servisne informacije. Maja ima plan izbaciti i verziju aplikacije na engleskom jeziku što bi bilo vrlo zgodno i za turiste.