Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Pobijedila fotomontaža “Lice ovisnosti”

26.02.2014. 23:00
Pobijedila fotomontaža “Lice ovisnosti”


Dominik Badel sa fotomontažom „Lice ovisnosti” osvojio je prvom mjesto natječaja udruge CINAZ i kluba mladih KLOOZ pod nazivom „Krea(k)tivni i (ne)ovisni” održanom na temu suvremenih ovisnosti. Drugo mjesto pripalo je Marinu Franiću sa slikom „S.O.S. za život”, dok je treće osvojio Dejan Seretinek sa instalacijom-asamblažem „The Wall-zid potrošačkog društva i konzumerizma”.
Ukupno u prostoru KLOOZ-a jučer je od dvadesetak pristiglih radova izloženo devet radova.
– Neki nisu bili pravovaljani, nisu pogodili temu ili pak autori nisu bili iz Zadra, pojasnila je predsjednica CINAZ-a Morana Rogić, no napomenuvši pritom kako imaju plan da se natječaj ubuduće zbog velikog interesa proširi i na nacionalnu razinu.
– Cilj ovog projekta bio je poticanje mladih na kreativno stvaralaštvo, afirmiranje mladih umjetnika na području Zadarske županije te osvještavanje o problemima i prevenciji suvremenih ovisnosti u lokalnoj zajednici, pojasnila je Rogić na otvorenju.
Pobjednik natječaja Dominik Badel učenik je trećeg razreda Škole primijenjene umjetnosti i dizajna u Zadru. Za umjetnost i fotografiju počeo se zanimati s devet godina, a u školi pohađa smjer grafičkog dizajna.
Djelom „S.O.S. za život” Marin Franić, dobitnik druge nagrade, želio je ukazati na problem mladih s anoreksijom te predstaviti borbu ovisnosti o izgledu, istaknuto je na izložbi.
– Slika ukazuje na pomoć onima koji pomoć trebaju, bez obzira koliko tiho dozivali, pojasnio je autor. Marin Franić osim što crta, piše i priče i pjesme. Iza njega je nekoliko izložbi kao i projekata sa skupinom „Zalet”, Theatar „Toll” i „MAS.med.ia”.
Dobitnik treće nagrade Dejan Seretinek aspolvent je studija povijesti na Sveučilištu u Zadru. Njegov rad usmjeren je pak na kritiku potrošačkog društva i konzumerizma. Sastavljen od predmeta iz svakodnevnog života te izrađen u obliku asemblaža takav poprima oblik zida iz kojeg ‘izlazi’ vrišteća glava.
Izložba radova bit će otvorena do 26. ožujka i može se pogledati radnim danima od 9 do 13 sati i 17 i 21 sat. U odabiru najboljih radova sudjelovao je četveročlani žiri koji su činili Morana Rogić (prof. sociologije i engleskog jezika), Valentina Grbić (prof. engleskog jezika i pedagogije), Svjetlana Pera (prof. francuskog jezika i likovne umjetnosti) i Martina Đurković (magistra povijesti umjetnosti).