Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

U Zadru se ponovno otvara Savjetovalište za djecu, mlade i roditelje

26.02.2014. 23:00
U Zadru se ponovno otvara Savjetovalište za djecu, mlade i roditelje


Savjetovalište za djecu, mlade i roditelje nova je usluga Doma, namijenjena korisnicima svih oblika usluga Doma, kao i njihovim roditeljima, ali i ostalim, odnosno maloljetnicima i mlađim punoljetnicima koje će na tretman uputiti Centar za socijalnu skrb, Općinsko državno odvjetništvo ili sud, kazala je Šarić
akon sedam godina, Zadar će od 3. ožujka ponovno imati Savjetovalište za djecu, mlade i roditelje. Rezultat je to višemjesečnih napora djelatnika Doma za odgoj djece i mladeži, Valentine Cindori, dipl. defektologinje, Jelice Dadić, dipl. socijalne radnice, i Marine Milivojević, prof. psihologije.
Razvoj osobnih mogućnosti
– Savjetovalište za djecu, mlade i roditelje nova je usluga Doma, namijenjena korisnicima svih oblika usluga Doma, kao i njihovim roditeljima, ali i ostalim građanima Zadra, odnosno maloljetnicima i mlađim punoljetnicima koje će na tretman uputiti Centar za socijalnu skrb, Općinsko državno odvjetništvo ili sud. Odmah na početku želim naglasiti da je usluga besplatna te da za dolazak nije potrebna nikakva uputnica, kazala je prof. Ljiljana Šarić, ravnateljica Doma za odgoj djece i mladeži na Voštarnici.
Savjetodavni i psihoterapijski rad odvijat će u prostorijama Udruge Hrvatska sloga diljem svijeta u Medulićevoj ulici 2, koja je Domu ustupila jednu svoju prostoriju na besplatno korištenje, a inače je taj prostor u vlasništvu Grada Zadra.
– Cilj je Savjetovališta pružanje stručne pomoći djeci, mladima i roditeljima u njihovu svakodnevnom funkcioniranju. Stručni rad sa djecom i mladima obuhvaća poticanje razvoja različitih vještina i mogućnosti koje im mogu pomoći u prevladavanju poteškoća, stvaranju uvjeta za očuvanje i razvoj osobnih mogućnosti te odgovornog odnosa pojedinca prema samome sebi, obitelji i društvu, napomenula je defektologinja Valentina Cindori.
Izgradnja pozitivne slike o sebi
Ona je pojasnila kako je krajnji cilj postizanje boljeg emocionalnog i socijalnog funkcioniranja, jačanje samopouzdanja, izgradnja pozitivne slike o sebi i samopoštovanja, stjecanje uvida u vlastite emocije, doživljavanje i ponašanje, učenje komunikacijskih vještina, prihvaćanje i uvažavanje autoriteta, izbjegavanje druženja s osobama asocijalnog i antisocijalnog ponašanja, učenje nenasilnog rješavanja sukoba, uvažavanje i poštivanje različitosti, usvajanje školskih navika, razvijanje i podržavanje higijenskih, radnih i kulturnih navika, usmjeravanje i podržavanje interesa za pozitivne sadržaje (sportovi, hobiji), razumijevanje važnosti društvenih normi, zakona i pravila, konstruktivno provođenje slobodnog vremena, izgradnja pozitivnih socijalnih odnosa, jačanje pozitivne grupne kohezije, korekcija asocijalnih i antisocijalnih oblika ponašanja, izbjegavanje konzumacije alkohola i opojnih sredstva te izbjegavanje činjenja kaznenih i prekršajnih djela. U radu s korisnicima stručni djelatnici budućeg Savjetovališta koristit će metode i tehnike savjetodavnog individualnog i grupnog rada, a prilikom ambulantne psihološke i sociopedagoške opservacije koristit će se različiti testovi i upitnici, projektivne tehnike te prikupljanje podataka intervjuom.
Savjetovalište će biti otvoreno tri puta u tjednu, ponedjeljkom, utorkom i četvrtkom, od 10.30 do 17.30, svaki dan s korisnicima će raditi jedna od stručnih djelatnica Doma za odgoj i mladež, a po potrebi će se uključiti i konzilijarni psihijatar.