Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

SF i Fantasy igre u Zadru se igraju naveliko

26.02.2017. 23:00
SF i Fantasy igre u Zadru se igraju naveliko


Zadarska fantastična scena posljednjih mjeseci sve više se budi. Razlog tome je udruga u osnivanju Zeleni plamen koja je ove subote, nakon Dana društvenih igara u prosincu, održala i prvi Dan Dungeons and Dragonsa u Zadru.
Dungeons and Dragons stolna je igra uloga (RPG) smještena u fantastični svijet. DnD razlikuje se od tradicionalnih ratnih igara na način da postavlja svakog igrača u ulogu pojedinačnog lika, umjesto veće vojne postrojbe. Igrači se uživljavaju u uloge pustolova, a igrom upravlja tzv. “Dungeon Master” koji ima ulogu pripovjedača i suca, a njegova je zadaća upravljati svijetom igre i postavljati izazove, bitke i pustolovine pred ostale igrače. Nakon uspješno obavljenih zadaća, likovi bivaju nagrađeni blagom, znanjem i bodovnim iskustvom, što im omogućuje napredovanje i otvara vrata još većim izazovima.
U subotu predvečer u prostorima Zajednice Talijana Zadar zaigralo se nekoliko različitih avantura kroz koje su sudionike vodili Dungeon Masteri.
– Igra je postavljena tako da se u njoj preuzimaju uloge fiktivnih likova iz različitih ‘fantasy’ svjetova i igara. Posljednjih nekoliko godina ovakav vid društvenih igara proširio se među informatičkim i medijskim intelektualcima, pa je i nama u cilju što više promovirati ono što volimo široj populaciji. Zadar je studentski grad, ima dosta mladih i svi oni preferiraju igru i ovakav način druženja, pojasnio je Ante Vukić iz udruge Zeleni plamen.
Zeleni plamen je udruga u nastajanju, no već do sad su podržali jedno uspješno druženje u društvenim igrama, gdje su se okupili ljubitelji različitih ‘fantasy’, SF i drugih društvenih igara.
– U interesu nam je promovirati spekulativnu fikciju u svim svojim oblicima (filmovima, stripovima, igrama, knjigama i slično) na području Zadra. Jer, Zagreb, Split, Pula i Rijeka imaju već udruge koje okupljaju takav vid ljubitelja ovog žanra i zabave, pa se između ostalog posljednjih godina u pojedinim gradovima održavaju i konvencije. U Zagrebu, to je već nadaleko poznati Sferakon, kazao je Vukić.
A sve ovo rezultat je populariziranja SF-a i Fantasyja i među širom zajednicom. ‘Krivci’ za to su serije i filmovi poput Games of Thrones, Gospodari prstenova te Marvelovi filmovi, koji su ove interese proširili i izvan manjih igračkih i čitalačkih zajednica. Rezultat svega toga jest da se javila veća potreba za društvenim okupljanjima, u sklopu koje je i Zadar dobio konačno svoju priliku.