Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Sve ono što se u mladosti nauči, umnaža se kad je čovjek stariji

26.03.2012. 22:00
Sve ono što se u mladosti nauči, umnaža se kad je čovjek stariji


Danas kad je rat završen kažemo da imamo slobodu, ali u toj slobodi imamo jako puno nasilja. Posebice nasilja među mladima, navijačkim skupinama… Imamo li pravo ne biti divljaci ili biti divljaci da bi ostvarili neko svoje pravo?, upitao se jučer pročelnik Upravnog odjela za odgoj i školstvo Grada Zadra Joso Nekić


Osjećaji, tolerancija, dječje poduzetništvo i ekologija samo su dio tema obrađenih putem projekata namijenjenih preškolskim uzrastima u Dalmaciji, a koji su predstavljeni jučer putem Regionalne smotre iz područja ljudskih prava i demokratskog građanstva. U izradi i izvedbi projekata sudjelovali su mnogi dječji vrtići, a posebno upečatljiv govor na otvorenju smotre u Velikoj dvorani Novog kampusa Sveučilišta u Zadru imao je pročelnik Upravnog odjela za odgoj i školstvo Grada Zadra Joso Nekić:
– Kada govorimo o ljudskim pravima uvijek govorimo o dostojanstvu, govorimo o pravednosti i jednakosti. Dostojanstvo čovjeka je česta tema, ali nije li kamata od 13 posto udar na dostojanstvo i nepravda za čovjeka samo zato jer se radi o zgrtanju bogatstva dok netko drugi uopće nema ni za koricu kruha, kazao je pročelnik, nastavljajući dalje i o pravednosti:
– Svi znamo da je pravednost temeljna stvar i da svi moramo biti pravedni, ali evo mi smo danas tu, sutra su naša djeca u školama, na fakultetu… Je li pravedno da pedeset posto studenata određene elitne fakultete završe lakše, a ostalih pedeset posto puno teže? Kad govorimo o jednakosti, svi znamo da smo pred zakonom jednaki, ali vrijedi li to za običan puk i vrijedi li za svih? Čini mi se i vrlo važna riječ sloboda. Cijenimo li odgovornost bez koje nema slobode? Nadavno smo imali jedan rat. Danas taj rat je završen i kažemo da imamo slobodu, ali u toj slobodi imamo jako puno nasilja. Posebice nasilja među mladima, navijačkim skupinama… Imamo li pravo ne biti divljaci ili biti divljaci da bi ostvarili neko svoje pravo? – upitao je Nekić, nastavljajući dalje kako je cijeli rad oko današnje smotre, ali i rad u odgoju i obrazovanju permanentna borba za vrijednost koja se neće dogoditi u jednom trenutku:
– Nadam se da ćemo najmlađima usaditi svijest i vrijednosti, to je trenutak kada to i treba napraviti. Jer, sve ono što se u mladosti nauči, umnaža se kad je čovjek stariji, zaključio je Nekić.
Okupljenima se obratila i Andreja Silić, koordinatorica smotre Nacionalnog programa odgoja i obrazovanja za ljudska prava i demokratsko građanstvo Vlade Republike Hrvatske, koja je istaknula kako se radi o prvoj regionalnoj smotri na ovom području:
– Čini mi se da je to najfleksibilniji pomak u kvaliteti odgojno-obrazovne prakse i u promjenama u ranom odgoju. Nadam se da ćemo ove godine puno odraditi i na motivacijskoj razini, jer sam sigurna da ima još puno kvalitetnih projekata, kako bi sljedeće godine kada ćemo organizirati županijsku smotru privukli još veći broj, najavila je Silić.
Okupljenje je zatim pozdravila Dijana Nenadić Bilan s Odjela za izobrazbu učitelja i odgajatelja dodavši kako se predstavljenim projekcijama željelo prikazati na koji se način ostvaruju dječja prava, u različitim sredinama i okruženjima, ali i doprinijeti njihovoj daljnjoj promociji u predškolskim ustanovama, kao i promociji predškolskog odgoja uopće.
Sveukupno, predstavljeno je 11 projekata. “Osjećaji”, “Park – mjesto za igru i aktivno učenje”, “S djecom oko svijeta” iz DV Sunce, “Antonela nas uči toleranciji”, “Dječje poduzetništvo” i “Čuvajmo naše šume” iz DV Radost, zatim “Kad odrastem bit ću Moreškant” iz DV Korčula, “Naš prijatelj je doživio nesreću” iz DV Gradski vrtići Šibenik, “U našem vrtu” iz DV Maslačak, “Korak po korak do inkluzije” iz DV Paški mališani te “Učenjem do pokreta, kretanjem do spoznaje” iz DV Bubamara.