Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Puljić: Dijelimo muku i brigu naših ljudi

Autor: Irena Jurjević

26.03.2013. 23:00
Puljić: Dijelimo muku i brigu naših ljudi

Foto: Zvonko KUCELIN



Kristovim uskrsnućem započelo je doba novog stvaranja u povijesti našega naroda. A Uskrsnuli je postao Put i Istina, središte i smisao vjere i života, kazao je zadarski nadbiskup, dodajući kako dok ovozemaljskim velikanima sve uglavnom s grobom završava, Isusovo pravo doba kod groba započinje


Svima koji su u ovo korizmeno vrijeme osjetili blagodati molitve i sakramentalnog života, i koji su aktivno i pobožno sudjelovali u obredima Svetog tjedna, želim blagoslovljene uskrsne blagdane, poručio je zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić u jučerašnjem obraćanju vjernicima u povodu nadolazećega velikog uskrsnog slavlja.
– Euharistijsko slavlje nedjeljom podsjeća nas na događaj Kristovog uskrsnuća. Branimirovu 1979. godinu slavili smo pod geslom: “Hrvatska katolička obitelj dnevno moli i nedjeljom misu slavi”. Naše su se obitelji, naime, stoljećima okupljale nedjeljom oko naših crkava, slavile otajstvo spasenja i stvarale kulturu pamćenja.
Uskrs pokazuje kako Bog ima zadnju riječ
S pravom stoga možemo govoriti kako je Kristovim uskrsnućem započelo doba novog stvaranja u povijesti našega naroda. A Uskrsnuli je postao Put i Istina, središte i smisao vjere i života, kazao je zadarski nadbiskup, dodajući kako dok ovozemaljskim velikanima sve uglavnom s grobom završava, Isusovo pravo doba kod groba započinje:
– Istina dok smo u Velikom tjednu slušali izvješća o Kristovom stradanju, čudili smo se i pitali zašto je Bog pripustio strašnu muku i umiranje svoga Sina? Uskrs, međutim, pokazuje kako Bog ima zadnju riječ. Po Uskrsu je zasjala pobjeda istine nad tamom i lažima, te pobjeda ljubavi nad zloćom. Orkestralnu svečanost uskrsne liturgije čine pjesma i molitva, ispovijed i euharistija. Dok nam u ušima zvone riječi prijekora: ‘Puče moj, što učini tebi’, na uskrsnoj liturgiji čuje se govor satnika koji ispovijeda kako je Isus bio ‘zaista Sin Božji’. Otac nebeski, naime, poslao ga je u svijet biti blagovjesnikom siromasima, na slobodu pustiti potlačene, liječiti srca slomljena, i donijeti utjehu izranjenim ljudima. Zbog toga svake nedjelje žurimo ususret Kristu nahraniti se tijelom njegovim. Jer, nedjeljno slavlje otvara nam rajska, a misna pretvorba biva predokusom Božjeg Kraljevstva i navještaj njegova konačnog dolaska, kazao je nadbiskup Puljić.
– Katolički vjernici kada slave Uskrs prisjećaju se najčudesnijeg povijesnog događaja koji se zbio “u prvi dan tjedna”. Kao spomen na taj dan vjernici se okupljaju nedjeljom blagovati euharistiju i slaviti uskrsni događaj spasenja, bez kojega bi uzaludna bila njihova vjera, poručio je nadbiskup:
Potrebe su velike
– Tog dana, naime, “rano u jutro”, još za mraka dogodilo se nešto nečuveno i još nezabilježeno u ljudskoj povijesti: Umrli i pokopani Krist ustao je iz groba i javio se uplašenim učenicima s utješnim pozdravom: Mir vama! Time je pokazao svoju božansku moć. Crkva o tomu rado propovijeda, te s vjerom pjeva i ispovijeda: “Znamo da si doistine, uskrsnuo Božji Sine!” Svečanost ovog događaja najbolje opisuje hvalospjev uskrsnog bdjenja koji poziva: “Nek uskliknu službenici Božji; neka jekne trublja spasenja; nek’ se raduje zemlja tolikim obasjana bljeskom”.
Priupitan da prokomentira sve teže stanje hrvatskih građana nadbiskup Puljić kazao je da svakodnevno misli o tome te da je izuzetno zadovoljan radom zadarskog Caritasa.
– Potrebe su velike i u tim potrebama činimo ono što je moguće. U tom kontekstu se radujem ako se negdje pojavi kakav tračak nade da ide na bolje, da se otvaraju radna mjesta… Uvijek me pogodi kad čujem da se radnici otpuštaju, da se neka tvornica zatvara. To pomalo budi u nama loše osjećaje. Nisam pesimist, nadam se boljem pri ulasku u Europu i to je neka nada za neke šire mogućnosti. Dijelimo muku i brigu naših ljudi, poručio je zadarski nadbiskup.