Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Puljić: Kristovo uskrsnuće kamen je temeljac naše svete vjere

26.03.2016. 23:00
Puljić: Kristovo uskrsnuće kamen je temeljac naše svete vjere


Svečano uskrsno bdjenje s blagoslovom novog ognja na Veliku subotu 26. ožujka u katedrali sv. Stošije u Zadru predvodio je zadarski nadbiskup Želimir Puljić. Za vrijeme bdjenja je i blagoslovio vodu u zdencu replike Višeslavove krstionice u prezbiteriju kojom je poškropio puk u katedrali, a vjernici su obnovili i krsna obećanja.
„U Vazmenom bdijenju slavimo najsvečaniji i najčudesniji događaj Isusove pobjede nad smrću, tamom i grijehom. To je noć u kojoj je Krist raskinuo okove smrti i kao pobjednik ustao od mrtvih” istaknuo je mons. Puljić u propovijedi, opisavši dijelove te svete otajstvene noći: liturgijom svjetla intuitivno se osjeća umreženost naravi i nadnaravi. Liturgija riječi provodi kroz povijest spasenja, od stvaranja i Edenskog do Getsemanskog vrta i križa na kalvariji po kojem smo spašeni i otkupljeni. Liturgija vode i krštenja posvještava važnost čina kad smo postali djeca Božja pa se te svete noći obnavljaju krsna obećanja. Četvrti dio je euharistijski spomen čin ljubavi. „Liturgiju bdijenja započeli smo pod nebom ispred katedrale. Kao da se time želi reći: to je nebeski, svemirski događaj, nadpovijesna milosna stvarnost koja nam po križu i muci, smrti i uskrsnuću objavljuje Krista u ‘liku sluge koji ponizi sebe do na križu. Zato ga Bog preuzvisi i darova mu ime nad svakim imenom’. Sin Božji silazi iz krila Oca životvorca u zagrljaj smrti, kako bi nas izveo iz tame u svjetlost, iz smrti u život, iz grijeha u milost i svetost. Zato i jest raspjevana liturgija vazmenog bdjenja, od svjetla i riječi do vode i euharistije. To je liturgija koja nebesko sa zemaljskim spaja, a božansko s ljudskim umrežuje i povezuje”, naglasio je mons. Puljić. Istaknuvši da je vrhunac liturgije vazmenog bdijenja euharistijska gozba kojom se završava slavlje, nadbiskup je rekao da je u euharistiji sadržan cijeli život Crkve pa su apostoli „svaki dan postojano hrlili u Hram te u radosti srca zajednički uzimali hranu hvaleći Boga i uživajući naklonost svega naroda” (Dj 2, 46-47).
„Pod nadahnućem tog izvješća prvih kršćana, Kongregacija za božanski kult izdala je smjernice kojima određuje da se kleričke i nekleričke zajednice priključe na slavlje u glavnim crkvama, župnim ili katedralnim, a male župne zajednice neka se udruže i okupe u većoj crkvi te zajedno slave bdijenje. „Vazmeno euharistijsko bdijenje i slavlje je znak zajedništva. U liturgiji bdijenja nebesko se spaja sa zemaljskim. Ta sveta noć govori o jedinstvenome u povijesti ljudskog roda: raspeti i pokopani Krist je uskrsnuo. O tom događaju svjedoče prvi vjesnici i svjedoci njegovog uskrsnuća. Kristovo uskrsnuće kamen je temeljac naše svete vjere. Uskrsnuli je nepomućeno svjetlo u povijesti ljudskog mraka i tame. On je njen smisao i njezino otkupljenje”, poručio je nadbiskup Puljić.