Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

“U Obrovac smo lani doveli više od 200 tisuća posjetitelja”

26.03.2016. 23:00
“U Obrovac smo lani doveli više od 200 tisuća posjetitelja”


– Priznanje je to za turističko djelovanje pa pretpostavljam kako je time obuhvaćen cijeli moj turistički rad u prostoru Zrmanje, Velebita i podvelebitskoga krša. Radi se o radu dvije naše tvrtke Riva rafting centar i Terra Tedania, te znanstvenom radu koji je kao platforma stvarao okvir za rad u turizmu – rekao je Đuro Župan
Zadovoljan sam odlukom Skupštine Zadarske županije da mi se dodijeli Godišnja nagrada. Priznanje je to za turističko djelovanje pa pretpostavljam kako je time obuhvaćen cijeli moj turistički rad u prostoru Zrmanje, Velebita i podvelebitskoga krša. Koliko sam obaviješten, radi se o radu dvije naše tvrtke Riva rafting centar i njenoj tvrtki kćeri, Terra Tedania, te znanstvenom radu koji je kao znanstvena platforma stvarao okvir za rad u turizmu – rekao je Đuro Župan, dodavši kako svi vole kada se njihov rad vrednuje i poštuje.
Suncokret ruralnog turizma
Zanimljivo je kako su ovoj županijskoj nagradi prethodile one koje je dobio još prije nekoliko godina, kada je njegovo gospodarstvo Mićanovi dvori u Kruševu UNDP proglasio najboljim agroturističkim imanjem u Dalmaciji, a dobio je i državno priznanje Suncokret ruralnog turizma.
– U projekt kojim se i danas bavim krenuo sam prije čak 19 godina i to u kraju koji nema nikakve turističke tradicije. Usmjerili smo se na sedam, osam linija rada. Da se time počnem baviti imao sam dva dominantna motiva. Prvi je bio krš koji je toliko potentan u svojim kapacitetima, od rijeka Zrmanje i Krupe, preko speleopodzemlja cijeloga područja, do pješačkih i biciklističkih staza. Taj rekreativni i pustolovni turizam Europa odavno konzumira, no te ovdašnje resurse trebalo je na ozbiljan način resetirati, oblikovati i uključiti u zajednicu – istaknuo je Župan, za kojega je drugi motiv za pokretanje ovog posla bio iznimno važan.
Po povratku iz Domovinskog rata, u kojem je bio zapovjednik policijskih specijalaca, na svojoj očevini u Kruševu je, naime, zatekao zgarište obiteljske kuće.
Od zgarišta do turističkog odredišta
– Što mi je moglo biti veći imperativ nego to doći podignuti i pokušati napraviti nešto od čega vi i vaša djeca možete živjeti. Rezultat tih 20 godina rada je da imamo 10 stalno zaposlenih, dok je to u sezoni značajno više. Oko ovoga projekta razvilo se i desetak obrta i još 15-ak seoskih gospodarstava, a u njega se uključila cijela društvena zajednica. Prema našim neslužbenim podacima prošle godine je, kroz cijeli prostor na kojemu djelujemo, prošlo više od 200 tisuća posjetitelja – naglasio je direktor Riva rafting centra, koji je pojasnio kako se radi o ljudima koji su bili u posjetu tijekom njihovih osam mjeseci rada, dok bi resurs aktivnog turizma ako ga se stavi u funkciju, omogućio da se to proširi na deset mjeseci u ,dakako, različitim intenzitetima djelovanja.
– U preostala četiri mjeseca, kao i drugdje gdje se ozbiljno bave turizmom, mi pripremamo sezonu. Osposobljavamo nove pravce, restauriramo opremu koju koristimo mi i naši posjetitelji, obrazujemo ljude s kojima radimo te odlazimo na sajmove. Poseban naglasak stavljamo na marketing kako bi sve što smo napravili dobilo referentni ponudbeni okvir u Europi, gdje su naše ciljane skupine – naglasio je Župan, koji se pohvalio time da su zahvaljujući ovom projektu tamo snimani dokumentarci i to Discovery i Baumgarten, a bilo je filmskih projekcija.