Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Zadarskoj županiji dogodilo se malo vinsko čudo

26.03.2017. 22:00
Zadarskoj županiji dogodilo se malo vinsko čudo


Zadarski Arsenal bit će ovog vikenda domaćin prvom Zadar Wine Festivalu. Kako je u uvodu konferencije za novinare u zadarskom Udruženju obrtnika rekao Danijel Peroš, nastupit će čak 82 izlagača, pretežito vinara Istre, Slavonije i Dalmacije. Od tog broja pet izlagača bit će proizvođači likera, a pet izlagača ponudit će svoje delicije. Na festival je pozvana i Lokalna akcijska grupa Laura kako bi prezentirala svoje uspješne akcije u prikupljanju EU sredstava.
– Na kušanje će biti ponuđeno 400 – 450 etiketa vina, a na Zadar Wine Festivalu će nastupiti svi poznati vinari zadarskog kraja. Nakon što se u Zadarskoj županiji u posljednjih 15 godina dogodilo malo vinsko čudo odlučili smo na ovakvu vrstu promocije regije, ali i da se međusobno upoznaju restorateri i vinari kako bi se obogatila gastro ponuda ovog kraja, rekao je Danijel Peroš.
Peroš je naglasio kako je ideja sazrela po uzoru na slične festivale koji se organiziraju u Zagrebu i Osijeku.
Ovakva vrsta vinskog festivala važna je za zadarsku regiju jer se radi o vinarstvu koje je u usponu poglavito u Dalmaciji, dok na drugoj strani postoje već etablirana vinska područja poput Slavonije i Istre. Ta će područja biti predstavljena na katu zadarskog Arsenala, dok će prizemlje zauzeti dalmatinski podizvođači.
Ivan Stiblik je najavio četiri predavanja u organizaciji Hrvatskog somelijerskog kluba.
– Osim male obuke za somelijere početnike, kojim od ugostitelja očekujemo da prošire svoje znanja vezana ne samo za poznate, nego i za zaboravljene dalmatinske sorte, organizirat će se i predavanja o graševini kao najrasprostranjenijoj sorti. Jedno od predavanja bit će o istarskoj malvaziji kao sorti koja uvelike napreduje. Predavanje o Sjevernoj Dalmaciji obilježit će vinari zadarskog kraja, rekao je Ivan Stiblik.
Festival će pohoditi i Jo Ahearne britanska enologinja kojoj je 2008. dodijeljena prestižna titula Master of Wine. Tu titulu, koju je zaslužila ova odnedavna Hvaranka, nosi svega 328 osoba na svijetu.
Zadar Wine Festival podržao je i Grad Zadar što je potvrdio gradski pročelnik Ivica Katić. Cilj je ovog festivala, kazivao je Katić, ne samo promocija Zadra i njegove županije, nego obogaćivanje eno-gastro ponude vrhunskim domaćim vinima. Čak je i termin pogođen jer se radi o početku sezone, kad ugostitelji nakon kušanja vina na Zadar Wine Festivalu, mogu bolje složiti vinsku kartu svojih restorana.
Petar Pedišić iz HGK Županijske komore Zadar je rekao da će festival obogatiti 22 vinara zadarskog kraja s čak 83 etikete. Pedišić je taj podatak usporedio s nekadašnjim eno-nastupima zadarskog kraja u kojima se na vinskim festivalima, ovaj kraj pojavljivao s jednom do dvije etikete iz Benkovačke vinarije. Da ova regija vapi za jednom takvom manifestacijom kao što je Zadar Wine Festival, potvrdili su i najpoznatiji nadinski vinari Tomislav Glavić i Željko Vrsaljko.
– Upravo ta poveznica između proizvođača i potrošača je ono što nam u ovom trenutku nedostaje. Moramo znati kako 90 posto vina proizvedenog u ovom kraju, potiče iz ekološke proizvodnje. To nam omogućava i vrhunska klima. Žao nam je što nema više plavine i maraštine od koje očekujemo vrhunska vina, rekao je Tomislav Gulan inače predsjednik komore poljoprivrednika u Obrtničkoj komori.
Organizatori su poslali 5.000 pozivnica za ovaj događaja. Festival počinje u petak u 13.00 sati, a jednodnevna ulaznica iznosi 75 kuna. Dvodnevna, pak, ulaznica stoji 120 kn. Sva izložena vina moći će se kušati uz preduvjet plaćanja 30 kn kaucije za čašu koju će u Arsenalu moći dobiti svi oni koji žele kušati najbolja hrvatska vina, poglavito ona zadarskog kraja.