Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Bolobanić ponovno vikar, egzorcizmima kraj

Autor: Marija Knežević

26.04.2010. 22:00
Bolobanić ponovno vikar, egzorcizmima kraj

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Svećenik koji je rodom sa Oliba bio je već generalni vikar, i to punih pet godina, na početku mandata mons. Prenđe. Bilo je to 1996. godine, a 1999. godine preuzeo je službu župnika katedrale sv. Stošije u Zadru. Na mjestu generalnog vikara naslijedio ga je don Ivan Mustać, katedralni župnik čiji je mandat glavnog vikara završio smrću nadbiskupa Prenđe


Don Milivoj Bolobanić (73), župnik župe Kraljice mira na zadarskom predjelu Stanovi izabran je za novog generalnog vikara Zadarske nadbiskupije. Odluku o izboru novog generalnog vikara donio je nedavno ustoličeni novi zadarski nadbiskup mons. dr.Želimir Puljić. Odluka je na snazi od ponedjeljka ujutro.
– Dolazak novog nadbiskupa u Zadar izvrsno smo organizirali, sve je prošlo u najboljem redu i to je sigurno prevagnulo u ovoj odluci, kaže Bolobanić.
Svećenik koji je rodom sa Oliba bio je već generalni vikar, i to punih pet godina, na početku mandata mons. Prenđe. Bilo je to 1996. godine, a 1999. godine preuzeo je službu župnika katedrale sv. Stošije u Zadru. Na mjestu generalnog vikara naslijedio ga je don Ivan Mustać, katedralni župnik čiji je mandat generalnog vikara završio smrću nadbiskupa Prenđe.
– Ja sam sam tada pitao Prenđu da me razriješi dužnosti generalnog vikara jer sam se, kao mlađi, htio više posvetiti pastoralnom radu.
Upravo don Bolobanić je u “prijelaznom” razdoblju biranja novog zadarskog nadbiskupa, a nakon smrti mons. Ivana Prenđe, bio privremeni dijecezanski upravitelj nadbiskupije. Šestorica svećenika ili zbor konzultora u sastavu mons. Ivica Mustać, mons. Joso Kokić, don Srećko Frka Petešić, don Zdenko Milić, don Igor Ikić i don Jure Zubović na tu su ga dužnost izabrali dan nakon Prenđinog sprovoda.
Don Milivoj je župnik Marije Kraljice mira na Stanovima u Zadru i odlučio je zadržati službu župnika, s tim da će mu u brizi oko župe najvećim dijelom pomagati mladi svećenik Jerolim Lenkić.
– Jutra ću provoditi u nadbiskupiji gdje imam najviše posla, a u popodnevnim satima dijelom ću se posvetiti pastoralnim aktivnostima u župi, kaže Bolobanić dodajući kako će se gotovo potpuno ugasiti njegovo djelovanje u ulozi egzorcista, iako sam ne voli taj izraz.
– Recimo to ovako – znatno manje ću se baviti službom duhovnog oslobađanja ljudi s problemima, zaključio je Bolobanić.


 DON JOSIP LENKIĆ – VODITELJ I MODERATOR NADBISKUPSKOG ORDINARIJATA




Osim don Milivoja Bolobanića, i kancelar Nadbiskupije don Josip Lenkić imenovan je voditeljem i moderatorom Nadbiskupskog ordinarijata u Zadru. Ta im je imenovanja potpisom svojih prvih dekreta u ponedjeljak 26. travnja povjerio zadarski nadbiskup Želimir Puljić, a odluku je priopćio u dvorani zadarskog Ordinarijata na svom prvom službenom susretu s djelatnicima Ordinarijata kao zadarski nadbiskup. Pred nadbiskupom Puljićem Bolobanić i Lenkić položili su Ispovijest vjere i Prisegu vjernosti u vršenju crkvene službe, a prethodno su zahvalili na povjerenim dužnostima i iskazanom povjerenju.