Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Složna braća boće igraju

26.04.2011. 22:00
Složna braća boće igraju


Na Uskrsni ponedjeljak u Poljica Brigu braća tradicionalno igraju na drvene boće, a ove godine pobijedili su Marin i Rade Vidaić


 U organizaciji Mjesnog odbora Poljica Brig i njegova predsjednika Marina Vidaića, mjesnog Boćarskog kluba i njegova predsjednika Petra Kneževića Peke te mještana, u ovom ninskom prigradskom mjestu organiziran je na Uskrsni ponedjeljak tradicionalni “Turnir braće u boćanju”. Kako bi sve bilo u skladu s tradicijom, boćanje je upriličeno ne na suvremeno opremljenim boćalištima domaćeg Boćarskog kluba, već na ledini pod stoljetnim hrastovima u zaseoku u kojem obitavaju obitelji Dražići, Zekanovići, Vidajići i Smokrovići.
Ove godine na turniru je nastupilo 20 sastava, naravno braće, s ukupno 40 sudionika. Finale je bio iznimno zanimljiv i uzbudljiv, a snage su odmjerili Petar Knežević Peko i Ivan Knežević na jednoj te Marin i Rade Vidaić na drugoj strani. U konačnici su pobijedili Vidaići rezultatom 21:17.
– Ovu uskrsnu manifestaciju starinskog boćanja drvenim boćama planiramo i u budućnosti njegovati te je još više proširiti i popularizirati pogotovo na naše mlade naraštaje. Ovaj dio naše etnokulturne baštine u idućim godinama nominirat ćemo u vidu jednog projekta u proračunu grada Nina, rekao nam je utemeljitelj manifestacije te član domaćeg Boćarskog kluba i predsjednik ninskog Gradskog vijeća Davor Ćurjurić.
– Osim rodbine sudionika turnira, sve naše supruge i majke uveličale su ovo blagdansko događanje tako što su za ovu prigodu odjenule odore iz naše narodne nošnje, počevši od bluze, fuštane, što je također dalo veliki pečat ovom događaju. Predstavnice ljepšeg spola također su za ovu prigodu pripremile i ispekle prigodne uskrsne pogače te razne domaće kolače, na čemu smo im najtoplije zahvalili. Riječi hvale uputili smo i našim vjernim prijateljima koji nam svake godine pruže ruku glede realizacije ovog projekta Nediljku Rogiću i Nenadu Rogiću iz Ruplja te Elvisu Starčeviću iz Murvice Gornje. Tu su i naši vjerni sponzori Grad Nin, poznati zadarski sportski djelatnik Tihomir Knežević i drugi. Svima im od srca hvala, a posebna hvala mojim dragim sumještanima, rekao je više nego sretno i zadovoljno Davor Ćurjurić.
Inače, cjelodnevna fešta od boća okončana je kasno uvečer zajedničkom večerom podno stoljetnog hrasta te podjelom pehara i priznanja. Njih su pobjednicima na prigodan način uručili suci, ujedno i najstariji sudionici turnira, 75-godišnji Stipe Lerga i Ante Ćurjurić. Na bogatoj domaćoj trpezi su se tako uz ostalo našli topla domaća janjetina te bijela i crna izvorna poljička kapljica. Na kraju turnir je na opće zadovoljstvo svih sudionika zatvoren, a svojom ga je glazbom i pjesmom ove godine u “finišu” sve do sitnih noćnih sati “začinio” zadarski trojac “Vagabundo”.