Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Izložba deset najgorih katastrofa u povijesti

26.04.2012. 22:00
Izložba deset najgorih katastrofa u povijesti


Poplave, potresi, lavine, vulkanske erupcije samo su dio tematike koju su studenti obradili u sklopu kolegija “Geografija prirodnih prijetnji” pod vodstvom prof. Nine Lončar


Ove godine su se Festivalu znanosti odazvali i studenti treće godine Odjela za geografiju Sveučilišta u Zadru putem izložbe i predstavljanja studentskih radova na temu “10 najugroženijih područja i katastrofalnih događaja u Hrvatskoj i svijetu”.
Radovi su se mogli razgledati jučer u prolazu sv. Dimitrija. Poplave, potresi, lavine, vulkanske erupcije samo su dio tematike koju su studenti obradili u sklopu kolegija Geografija prirodnih prijetnji pod vodstvom prof. Nine Lončar.
– Kako je ovogodišnja tema festivala “10” bilo je prigodno da se studenti pozabave temama koje obuhvaćaju deset najzanimljivijih stvari vezanih za geografiju. Na ovaj način smo odlučili i prezentirati relativno još novi kolegij “Geografija prirodnih prijetnji”, pojasnila je Lončar, dodajući kako su studenti predstavljene radove izrađivali kroz nastavu, a to im je bila i dobra prilika da steknu iskustvo izrade postera i njihove prezentacije.
Jučer je postavljeno i prezentirano deset postera kojima su obuhvaćene najsmrtonosnije lavine u povijesti, najrazornije vulkanske erupcije u svijetu, najsmrtonosniji potresi svih vremena, ali i neki podaci vezani samo za Hrvatsku poput deset najrazornijih potresa kod nas, kao i deset poplavom najugroženijih hrvatskih područja.
Svrha izložbe i prezentacije studentskih radova bila je upravo upoznavanje javnosti s pojmom prirodnih prijetnji, katastrofa, ugroženosti nekog područja te uloge geografije u mogućnostima i načinima upravljanja okolišem i smanjenju rizika od katastrofa.