Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Hrvatski i američki kardiolozi u Zadru izvode najkompleksnije zahvate u liječenju aritmija

26.04.2016. 22:00
Hrvatski i američki kardiolozi u Zadru izvode najkompleksnije zahvate u liječenju aritmija


Dr. Šime Manola iz Vinogradske bolnice istaknuo je kako je ovo veliko priznanje za Opću bolnicu Zadar gdje je lani napravljeno više od 350 ablacija, što je trećina ukupnih ablacija u Hrvatskoj
Na Odjelu za kardiologiju Opće bolnice Zadar, u dva dana, tim kardiologa na čelu s dr. Antom Anićem održat će radionicu o interventnom rješavanju kompleksnih aritmija srca. Tom prigodom na zadarskoj kardiologiji borave i liječnici iz ugledne Cleveland Clinic koja je broj jedan centar u liječenju aritmija u SAD-u, dr. Qussama Wazni i dr. Walid Saliba.
 U dva dana renomirani liječnici, kojima se pridružio i dr. Šime Manola iz Vinogradske bolnice u Zagrebu, izvest će zahvate kod šest pacijenata, pet iz Hrvatske, te jednog iz SAD-a.
– Kada smo prije tri mjeseca otvarali angiosalu kazali smo kako ćemo otvoriti pogon da bismo omogućili ovakve suradnje. Kako se u petak održava Nacionalni simpozij u liječenju aritmija srca u Opatiji, na kojem će biti i liječnici iz SAD-a, iskoristili smo priliku i pozvali ih da s nama dva dana ranije rade najkompleksnije zahvate u liječenju aritmija srca, istaknuo je dr. Anić, naglasivši kako je ovo način usavršavanja liječenja aritmija oslanjajući se na edukaciju velikih stručnjaka.
Priznanje OB Zadar
Dr. Šime Manola istaknuo je kako je ovo veliko priznanje za Opću bolnicu Zadar gdje je lani napravljeno više od 350 ablacija, što je trećina ukupnih ablacija u Hrvatskoj, dok ih je primjerice u Vinogradskoj bolnici napravljeno 400.
– Složeniji slučajevi aritmija srca uspješno se rješavaju u Zadru, a suradnja s renomiranim i uglednim liječnicima iz inozemstva donosi nam nove ideje i znanja, dodao je dr. Manola.
Dr. Qussama Wazni, iznio je svoje dojmove o radu liječnika kardiologa zadarske Opće bolnice, rekavši kako se slični postupci izvode i u SAD-u.
– Dr. Anić pokazao je kako se složena artimija srca može jednako dobro izliječiti i u Zadru i u SAD-u, kazao je dr. Wazni.
Osvrnuo se na opremljenost zadarske kardiologije, istaknuvši kako u klinici u SAD-u ipak raspolažu suvremenijom opremom, ali i kako je oprema koju koriste zadarski i američki liječnici gotovo jednaka.
Dr. Saliba impresioniran je iskustvima koja je dobio vidjevši kako jednake zahvate izvode u SAD-u i na drugom kraju svijeta, u Zadru.
Razmjena iskustava i ideja
– Iako si u SAD-u možemo priuštiti bolju opremu, ova suradnja razmjena je naših zajedničkih iskustava i ideja, pojasnio je dr. Wazni, a dr. Anić je nadodao kako je na jučerašnjem zahvatu korišten kateter koji još uvijek nije korišten niti u SAD-u, te kako zadarska bolnica napreduje i u korištenju moderne i suvremene opreme. Dakako, iznio je potrebu potpore lokalne zajednice, Opće bolnice Zadar, te resornog ministarstva u daljnjem napretku i liječenju aritmija.
– Ablacija je postupak, kraljica moderne medicine u liječenju bolesti aritmija srca. Mi to ne radimo iz našeg hira, već je riječ o pacijentima koji imaju ozbiljne simptome i koji ne mogu čekati, naglasio je dr. Anić.
Podsjetimo, zbog iznimnog uspjeha zadarska Bolnica prije nekoliko je mjeseci postala i referentni centar za liječenje aritmija, što je veliko priznanje za rad i trud zadarskih kardiologa.