Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Gradonačelnik Kalmeta potpisao ugovor za projekt “Zadar baštini”

26.04.2017. 22:00
Gradonačelnik Kalmeta potpisao ugovor za projekt “Zadar baštini”


Predstavnici nekoliko hrvatskih gradova i županija, te Kliničkog bolničkog centra Sestre Milosrdnice i šibenskog Veleučilišta potpisali su u četvrtak u nazočnosti povjerenice Europske komisije Corine Cretu i ministrice Gabrijele Žalac ugovore o dodjeli bespovratnih sredstava iz Europskih fondova za osam projekata vrijednih 403 milijuna kuna.
Ugovore su u Banskim dvorima potpisali predstavnici Grada Zadra, Općine Medulin, Primorsko-goranske županije, Grada Rijeke, Međimurske županije za razvojne programe temeljen na obnovi kulturne baštine, Karlovačka županija i Klinički bolnički centar Sestre Milosrdnice za projekte poboljšanja pristupa primarnoj i hitnoj zdravstvenoj zaštiti s naglaskom na udaljena i deprivirana područja, dok je Veleučilište u Šibeniku dobilo sredstva za projekt modernizacije, unaprjeđenja i proširenja infrastrukture studentskog smještaja za studente u nepovoljnom položaju.
Ukupna vrijednost spomenutih projekata je 403.326.741 milijuna kuna od čega je iznos sufinanciranja sredstvima EU-a 338.857.764 milijuna kuna (84 posto).
Gradu Zadru je za projekt “Zadar baštini – Integrirani kulturni program Grada Zadra 2020.”, koji uključuje obnovu Providurove palače i Bedema zadarskih pobuna, dodijeljeno 56.492 181,60 kuna bespovratnih sredstava (ukupan iznos za ovaj projekt iznosi 66.461 390,00 kuna). U ime Grada Zadra, ugovor je potpisao gradonačelnik Božidar Kalmeta.
– Ova sredstva namijenjena su obnovi Providurove palače i zadarskih bedema što zajedno s obnovljenom Kneževom palačom predstavlja najveće ulaganje u kulturnu baštinu u novijoj zadarskoj povijesti. Obnova ovih reprezentativnih gradskih prostora pridonijet će obogaćivanju kulturne i turističke ponude u gradu. Također, ovi projekti sastavni su dio sveobuhvatne i sustavne obnove stare gradske jezgre i njezinih kulturno- povijesnih lokacija, a sve s ciljem očuvanja naše prebogate kulturne baštine na korist naših građana i u svrhu turističke promocije samoga grada, kazao je ovom prigodom gradonačelnik Kalmeta, te dodao kako smo ovime još jednom dokazali kako spadamo u sami vrh gradova Hrvatske po apsorpciji europskih sredstava i da smo razvili kapacitete gradske uprave za pripremu i provedbu i najzahtjevnijih EU projekata, rekao je Božidar Kalmeta naglasivši kako je Grad Zadar u relativno kratkom vremenu, u suradnji s lokalnim partnerima i prije svega razvojnom agencijom Zadra Nova realizirao preko 70 milijuna kuna vrijednosti u preko 20 projekata.
– Ovim sredstvima ubrzao se investicijski ciklus grada, ali i osposobili su se ljudski kapaciteti osoba koji su radili na svim projektima. Kontinuirano se radi u sklopu svih gradskih odjela na pripremi projekata, provedbi i kontinuirane prijave na natječaje. Ponajprije treba istaknuti novi ITU instrument, odnosno sredstva urbanog razvoja u iznosu od 35 milijuna eura. Najveći benefit EU fondova očekuje se u 2017., 2018. i 2019. kada će se paralelno realizirati više projekata, koji će u nekoliko godina značajno izmijeniti lice grada, zaključio je zadarski gradonačelnik.
Povjerenica za regionalnu politiku, koja se nalazi u radnom posjetu Hrvatskoj, u svom je obraćanju povodom potpisivanja ugovora rekla kako je “važno da građani vide kako Europska unija doprinosi poboljšanju njihovih života” i navela da je Hrvatskoj na raspolaganju iz EU fondova do 2020. više od 10 milijarda eura.
Ministrica regionalnog razvoja i EU fondova Gabrijela Žalac je upozorila na nedostatak “administrativnih kapaciteta za iskorištavanje raspoloživih sredstava” i istaknula važnost zapošljavanja u državnoj upravi, prije svega vezano uz provedbu europskih projekata.