Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Kako je Karavida snimao kazališnu predstavu pod neobičnim kutem?

26.04.2017. 22:00
Kako je Karavida snimao kazališnu predstavu pod neobičnim kutem?


Ćelava iz zadnjeg reda partera naslov je izložbe barda zadarske fotografije, Željka Karavide. Posljednjih godina Željko se smjestio u teatru, a ova izložba plod je suradnje s redateljem predstave Ćelava pjevačica, Vinkom Radovčićem. Radovčić i Karavida upriličili su izložbu prije predstave koja će se odigrati danas u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zadru.
Iako se Ionescovo djelo smatra oglednim primjerom teatra apsurda, Karavidine fotografije su itekako smislene, precizne i točne. Listom su napravljene pod kutem od 90 stupnjeva u odnosu publike prema sceni. Plod je to neobičnog događaja u kojem je Radovčić, kao redatelj, zaboravio Karavidi osigurati najbolje mjesto za „fotkanje” predstave. No stari fotografski lisac, snašao se i u zadnjem redu partera, dokumentirajući predstavu, potpuno u ritmu njenog izvođenja.
– Svakom se predstavom trudim promijeniti svijet oko sebe, svakom predstavom nastojim postati boljim čovjekom. Ovo baš zvuči patetično, ali to je sva istina između mene i kazališta. Deset godina traje borba, još nitko u njoj nije pobijedio, ništa se nije promijenilo, sve je ostalo isto… Ćelava pjevačica se i dalje češlja na isti način. Brojim sve više sijedih, svijet je sve luđi, ali ja i dalje uporno i izvjesno čeznem. Jedino što ostaje i od izvrsne predstave, poput ove naše, jesu fotografije. Lica, geste i grimase, boje i nijanse. Gorko – slatki okus prošlog vremena u kronikama vrsnog fotografa Željka Karavide. Pa tko to ne bi arhivirao, izložio i gledao sve vrijeme u vremenima koja tek dolaze, rekao je na otvorenju izložbe Vinko Radovčić.
Otvorenje izložbe uveličale su svojim dvjema Bossa nova pjesmama zadarski duet Dina i Mel.