Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

4 C°

Na Pagu trčali za “kolansku lavicu”

26.04.2017. 22:00
Na Pagu trčali za “kolansku lavicu”


Koliko je novca prikupljeno vjerojatno ćemo točno znati za dan, dva. Novac nam jest bitan, ali zapravo je još bitnije što je toliko djece, ali su i organizatori pokazali koliko je veliko njihovo srce i koliko duboko i iskreno žele pomoći našoj Eni. Svi se se odazvali i cijeli je otok trčao za nju, bez obzira na to što je vrijeme doista bilo loše – rekla je jučer osjetno dirnuta Ivana Škoda, majka bolesne djevojčice Ene koja je do sada u životu, kako je beskrajno tužno, naglasila njezina mama – imala više operacija, nego godina života.
A mala Ena Škoda ima osam godina i do sada je imala već devet operacija i to sedam u Hrvatskoj i dvije u ausrtrijskom gradu Beču. U listopadu ove godine zakazana joj je u Beču još jedna, deseta po redu operacija, za što se jučer u općini Kolan na otoku Pagu, humanitarnom utrkom pod nazivom – Djeca trče za Enu – prikupljao novac.
– Nije bilo nikakve šanse da odgodimo utrku. Čvrsto smo odlučili da ćemo je održati, bez obzira na to kakve su vremenske prilike, odnosno neprilike. Utrka je završena oko 9.30.sati i imali smo sreću da nas je poslužilo vrijeme, utoliko što barem nije padala jaka kiša – rekla je jedna od organizatorica i koordinatorica cijele akcije, Ivančica Zubović iz Turističke zajednice općine Kolan.
Zubović je dodala kako se odazvalo preko 400 djece od prvog do osmog razreda i to iz Novalje, Zubovića, Kolana, Luna i Osnovne škole Jurja Dalmatinca iz Grada Paga.
Ena Škoda, naime, boluje od rijetke bolesti kostiju, a od rođenja se liječila u vodećoj Ortopedskoj bolnici na Šalati, gdje su joj izvršili sedam operacija, ali sve su, nažalost, bile bez rezultata. Liječnici u Hrvatskoj su čak Eninim roditeljima bili preporučili amputaciju potkoljenice, sa čime se oni nikako nisu htjeli pomiriti. No onda su im liječnici, kao još jednu od mogućnosti, savjetovali i predložili daljnje liječenje u vodećoj austrijskoj ortopedskoj bolnici “Orthopaedisches Spital Speising” i tamo je mala Ena imala te dvije zadnje operacije.
– Mi redovito obavljamo kontrole u Beču za koje sami snosimo troškove te na zadnjoj kontroli ,koju smo obavili 14. ožujka, rezultati nisu bili zadovoljavajući, pa je liječnik zakazao novu operaciju za listopad – pojasnila je Enina mama Ivana Škoda.
I tako je održana utrka pod nazivom “Kids Run for Ena Škoda” u sklopu projekta – Travanj mjesec zdravog života na otoku Pagu u organizaciji TZ Kolan i “Run Croatia”.
– Na ideju o utrci došao je tim “Run Croatia”, a ideja je potekla od Kristine Alaburić iz Udruge “Kissa”. Cilj je bio i djeci s otoka približiti sport i trčanje te pomoći Eni, a i poruka cijele priče je – vježbanjem do zdravlja. Travanj smo posvetili edukacijama, radionicama, vježbanju, zdravoj prehrani. Briga o zdravlju počinje od malih nogu i danas je vrlo bitno poticati djecu da se što više bave fizičkim aktivnostima – poručila je Ivančica Zubović dodajući kako se novac prikupljao u kasice Crvenog križa.
Fotografije: TZ Općine Kolan