Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

“Pakleni” vikend u Paklenici (29. 4. – 1. 5.)

26.04.2017. 22:00
“Pakleni” vikend u Paklenici (29. 4. – 1. 5.)


Turističku sezonu na starigradskom području tradicionalno su i ove godine otvorili brojni planinari i penjači iz zemlje i inozemstva.
Nakon uskrsnih blagdana, kada je Paklenicu posjetilo oko 2.500 ljubitelja prirode i aktivnog odmora slijede prvosvibanjski praznici kada posjetitelje očekuje i niz događanja.
Naime, od 29. travnja do 1. svibnja održava se 18. Međunarodni susret penjača Paklenica 2017. u organizaciji JU NP Paklenica, a u subotu, 29. travnja slijedi 5. izdanje Paklenica Trail International utrke u organizaciji agencije Mountain Traveller Croatia.
Iskusne penjače očekuje Millet Rise Up Speed Climbing, jedinstveno natjecanje u brzinskom penjanju velikih stijena. Natjecanje započinje u subotu, 29. travnja, u kanjonu Velike Paklenice, odmah nakon otvaranja Susreta u 10.00 sati. Nedjelja je rezervirana za penjački maraton „Od zore do sumraka”, kada će dvočlani penjački timovi u vremenu od 7.00-19.00 sati nastojati savladati što veći broj smjerova na pakleničkim stijenama.
Brojna događanja pripremaju se i za ostale posjetitelje NP-a. U novouređenom posjetiteljskom centru Podzemni grad Paklenice u subotu navečer će se održati Paklenica Film Festival, revija amaterskih filmova penjačke tematike. U nedjelju od 10.30 sati slijedi penjačko natjecanje za djecu, a u nedjelju popodne i ponedjeljak prijepodne organizatori pripremaju top rope penjanje za posjetitelje.
U sklopu Susreta penjača već se tradicionalno održava i Paklenica Trail International utrka u organizaciji agencije Mountain Traveller Croatia. Ovogodišnje, 5. izdanje utrke kreće u subotu, 29. travnja s početkom u 10.00 sati iz centra Starigrada (Iglu Šport, Franje Tuđmana 14). Rekreativci, amateri, profesionalni sportaši i svi ostali ljubitelji prirode moći će se natjecati u jednoj od 3 težinske kategorije (15 km, 25 km, 43 km) i uživati u morsko-planinskom ambijentu.
Proglašenje pobjednika u svim natjecanjima uz zajedničko druženje i koncert grupe Adastra slijedi u nedjelju, 30. travnja s početkom u 21.00 sat na središnjem starigradskom trgu Bikarija i otvoreno je za sve posjetitelje.