Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Prva runda izgubljena nakon katastrofalnog prvog poluvremena

26.04.2017. 22:00
Prva runda izgubljena nakon katastrofalnog prvog poluvremena


Zadar je u Zagreb na prvu četvrtfinalnu utakmicu doigravanja za prvaka Hrvatske stigao sa 11 pobjeda u nizu. Na žalost serija je prekinuta. Tu, željenu, 12. pobjedu igrači Aramisa Naglića nisu dočekali i pred nedjeljni dvoboj u dvorani Krešimira Ćosića, gube sa 1:0.
A svemu je prethodilo katastrofalno prvo poluvrijeme u kojemu su Zadrani primili 51 koš i već imali 21 koš zaostatka. Prvih 20 minuta igra Zadra je bila katastrofalna. U obrani su dopuštali Zagrepčanima prelake koševe, dok je s druge strane vrlo čvrstom igrom, Cibona potpuno razbila zadarske napade, udaljila košarkaše Zadra od koša i već nakon 20 minuta imala veliku razliku.
Zadrani su nešto odradili u trećoj dionici, pogodili neke divlje šuteve, koristili Cibonin pad u igri i u nekoliko navrata dolazili na granicu jednoznamenkaste prednosti. Nisu ju uspjeli preći. Na kraju je Cibona rutinirano sačuvala prednost i povela s 1:0 u seriji na dvije pobjede.
Razbijeni u 13 minuta
A Cibona je odmah odjurila na 5:0 pa 10:4 pa 12:5. Tek tada je Zadar malo došao sebi i odigrao nekoliko suvislih akcija, usporio Cibonu i stigao nakon pogođenih slobodnih bacanja Marinkovića na 12:10. I kada se činilo da su Zadrani došli do daha, Cibona u roku od dvije minute odlazi na +9. Nakon što su košarkaši Zadra imali dvije loše reakcije u obrani, trice su pogodili Reynolds i Joksimović. Tek 45 sekundi prije kraja prve četvrtine Mazalin je pogodio tricu za 22:13, što je i bio rezultat prve dionice.
A već u 13. minuti Cibona je stigla do 20 razlike. Napad Zadra nije postojao. Kao da je bio potpuno pročitan. Žorić i Šakić uništavali su centre Zadra, a Reynolds je ukrao dvije lopte za redom. Tek je Krajina, nakon što se vratio u igru, radio dobre stvari u reketu. Uspio je pogoditi nekoliko puta za redom i izmoriti Žorića, koji je morao izaći iz igre. A Mulaomerović je izvadio i Reynoldsa. Tek onda su gosti stigli do daha i preko Brzoje i Krajine stigli do -17 minutu prije kraja poluvremena. Na žalost Zadar u tu minutu radi loše stvari. Prvo Bošnjak lagano probija Kovačevića za +19, a nakon što Zadar ne koristi napad, “vukovi” imaju pet sekundi i bez problema kontriraju dekoncentrirane Zadrane i košem Bošnjaka na poluvrijeme odlaze s 51:30.
Nada u trećoj četvrtini
Zadar je tako do poluvremena već primio preko 50 koševa, a Cibona je već imala dva dvoznamenkasta igrača (Žorić, Šakić).
Ipak, nada se pojavila u trećoj četvrtini, kada su igrači Aramisa Naglića odigrali vrlo dobro. Bili su odlučniji u napadu, čvršči u obrani i stigli blizu jednoznamenkaste razlike.
Nije niti ta dionica četvrtina krenula dobro. Iako su tricu pogodili Vladović i Barać, obrana je opet propuštala. No, Cibona se opustila, kada je otišla na +23 i Zadar je napravio 10:0, a veliki poticaj dali su Mazalin i Marinković i nakon pet minuta igre u trećoj dionici, Mulaomerović je morao zvati minutu odmora, a Zadar je opet bio u igri.
Obrane su nestale. Prvo je tricu pogodio Reynolds, onda je uzvratio dvicom Marinković. Pogodili su nakon toga Brzoja i Mazalin, a nakon što je Brzoja zakucao Cibona je imala samo 11 koševa razlike (66:55). Dva puta je Zadar mogao stići ispod deset razlike. Nije išlo, a onda je Žorić zabio za +13 dvije minute prije kraja treće četvrtine. U posljednjih deset minuta ušlo se sa -14. Šteta. Zadrani su odigrali odličnu četvrtinu, imali šansu da dođu na jednoznamenkastu razliku. Na kraju je Šakić pogodio zadnji napad, nakon što je “1 na 1” probio Georgieva i vratio Cibonu na solidnu prednost.
Pokušavali su Zadrani vratiti dovesti utakmicu do egala, ali u zadnjoj četvrtini Cibona je dobro kontrolirala situaciju. Nakon što je Rozić ispao radi pet prekršaja, isto je “napravio” i Domagoj Bošnjak pa je Mulaomerović u igru ubacio po prvi puta Zadranina Petra Marića, a Barać je pogodio jedno slobodno bacanje i pet minuta prije kraja na semaforu je stajao 80:69. Imao je Zadar još jednu priliku za spustit se ispod deset razlike. Ponovno nije uspio. Baš je Marić tada pogodio tricu i vjerojatno prelomio utakmicu. Brzoja sa 17 i Marinković s 15 koševa bili su najučinkovitiji igrači Zadra. Nedostajao je učinak Ramljaka koji nije postigao niti jedan koš, a loš šut je imao i Kovačević koji je svih svojih sedam koševa zabio u zadnjoj četvrtini, uz loš postotak šuta. Žorić s 26 koševa predvodio je Cibonu, a po 19 su dodali Reynolds i Šakić.
Nakon 40 minuta igre, čini se da je Zadar prelako pao. Neshvatljivo su Naglićevi igrači odigrali prvo poluvrijeme i to sigurno sebi neće moći dopustiti u uzvratu, koji je na rasporedu u nedjelju.


 TORNADO IZBAČEN IZ DVORANE


Pet minuta prije kraja utakmica došlo je i do incidenta na tribinama Draženova doma nakon što su gostujući navijači zapalili baklju. Sudac Siniša Herceg je prekinuo susret, a dvoboj je nastavljen nakon što je Tornado izbačen iz dvorane.
Zadarski navijači su i prošle sezone zapalili baklju u Cibonoj dvorani. Tada se radilo o trećem ogledu polufinala doigravanja.




 CIBONA – ZADAR 95:81


(22:13, 29:17, 23:29, 21:22 )
CIBONA: Reynolds 19, Šakić 19, Joksimović 13, Žorić 26, Rozić 4, Uljarević, Marinelli 2, Marić 3, Čorić, Bošnjak 10, Ljubičić, Gospić. Trener: Damir Mulaomerović.
ZADAR: Vladović 8, Jelenković, Krajina 9, Georgiev1, Jurica, Špaleta, Brzoja 17, Marinković 15, Barać 12, Ramljak, Kovačević 7, Mazalin 12. Trener: Aramis Naglić.