Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Šesti put Zadar će plesati svim plesnim stilovima

26.04.2017. 22:00
Šesti put Zadar će plesati svim plesnim stilovima


Oni su “simpatično pomaknuta” ekipa, a iza njih je dobro uhodana plesna mašinerija, brojne organizacije plesnih predstava te pet uspješno održanih zadarskih plesnih festivala. Radi se o timu Geste koji predvodi Nena Jurišić, osnivačica, voditeljica i autorica svih Gestinih plesnih produkcija, a upravo na temelju svog dosadašnjeg organizacijskog iskustva ova se udruga prvi put uključila u organizaciju obilježavanja Svjetskog dana plesa, koji se obilježava u subotu, 29. travnja. Gesta će tim povodom na Trgu pet bunara u 10 sati organizirati program u kojem će uz njih sudjelovati i nekoliko zadarskih udruga: plesna udruga U pokretu, udruga Zadarske mažoretkinje, plesna radionica Budi ples, plesna udruga Nimeta, Pole Dance Verticala & Collective te Drama plus.
Njeguju raznolikost
– Mi volimo raznolikost i različitost plesnih izraza i stilova, tu raznolikost i sami njegujemo u svom radu i zato smo na Svjetski dan plesa okupili sedam različitih udruga s 19 koreografija. Priredili smo i likovni kutak u kojem će naše male Gestice oslikavati siluete plesača. Htjeli smo pokazati kako je ples takva vrsta umjetnosti koja može koketirati s drugim vrstama umjetnosti, rekla je Nena Jurišić.
Program će voditi još jedan poznati zadarski plesač Ante Dujić, a Jurišić je posebno zahvalila Turističkoj zajednici grada Zadra jer su im ustupili na korištenje razglas, bez kojeg ne bi mogli organizirati ovo događanje.
– Nadamo se da ćemo opravdati viziju proslave Svjetskog dana plesa, onako kako smo ga zamislili i da će ovo obilježavanje Geste i prijatelja postati tradicija, rekla je Nena.
No, to nije sve. Gesta je u finaliziranju priprema za jedan još značajniji događaj – 6. Međunarodni zadarski plesni festival In memoriam Nives Šimatović Predovan. Gesta je do sada održala pet uspješnih festivala koji uz gotovo sve zadarske plesne udruge okuplja i najbolje hrvatske udruge i škole plesa koje Gesta susreće na festivalima diljem Hrvatske. Posljednjih par godina festival, zahvaljujući gostima iz susjednih zemalja, ima i međunarodni karakter. Tako će i ove godine na njemu sudjelovati i dvije skupine iz Slovenije te jedna iz Makedonije, a pripremljen je bogat plesni dan sa čak 22 koreografije (na prvom ih je bilo svega 13!). 6. Međunarodni zadarski plesni festival održat će se 20. svibnja u Kazalištu lutaka Zadar, dok će se 21. svibnja u sklopu istog održati i plesna radionica na otvorenom Open air Sport & moda plesna radionica na Trgu pet bunara, koju vodi Dolores Matulić, sjajna plesna pedagoginja iz zagrebačkog plesnog kluba JazzElle.
Organizirati dva velika plesna događanja u manje od mjesec dana nije lak zadatak, no Jurišić kaže:
Žele izići na ulicu
– Motivira nas ljubav prema plesu i želja da s plesom izađemo na ulicu. Šesti festival, zahvaljujući toj radionici, jednom nogom i jest na ulici, no naša želja, od kad je pokrenut ovaj festival, je da on traje nekoliko dana i da se njegov program raširi po cijelom gradu i to na otvorenom, dodaje voditeljica Geste. Kočnica svih dobrih ideja, a to se uglavnom ponajviše odnosi na projekte iz kulture, nedostatak je financija. Ove godine za organizaciju festivala Gesta je dobila toliko slabu financijsku pomoć da su gotovo odustali od organizacije, ali na nagovor brojnih plesnih udruga, koje dolaze na ovaj festival, uložili su krajnje napore i festival će se održati.
– Radi se o našem volonterskom radu, a tijekom ovog festivala u plesnu edukaciju je uključeno jako puno zadarske djece, dok s druge strane imamo priliku i ‘odgoja’ publike koja u Zadru vrlo rijetko ima prilike gledati plesne predstave. Spadamo valjda u klasu optimist, a i plesači su inače vrlo tvrdoglavi, pa se borimo svim snagama da festival preživi i da se održi, a da opet nismo u minusu. Uostalom ovaj festival održava se u sjećanje na Nives, koja je neprocjenjivo puno dala ovom gradu i na ovaj način svake joj se godine zahvaljujemo na svemu što nas je naučila i ja osobno na putu koji mi je pokazala, jer bez nje ne bi bilo ni Geste, zaključila je Jurišić.