Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Šimunov: Prevarili su nas inspektori i Grad jer ništa nisu poduzeli

26.04.2017. 22:00
Šimunov: Prevarili su nas inspektori i Grad jer ništa nisu poduzeli


Predrag Šimunov, predstavnik samostalnih taksista Zadar i Vedran Uranija, pravni povjerenik u Teritorijalnom uredu SSSH Zadar, jučer su na Liburnskoj obali održali konferenciju za medije pod naslovom “Kraj kaosu, diskriminaciji, radu na crno i nelojalnoj konkurenciji na taksi stajalištu u Zadru”.
Dogovor implementirati na terenu
Povod konferenciji bio je nedavni sastanak predstavnika samostalnih taksista s Ivicom Katićem, pročelnikom Upravnog odjela za gospodarstvo i obrt Grada Zadra, na kojem su postigli dogovor koji daje nadu kako se višegodišnjem kaosu u toj djelatnosti konačno nazire kraj.
– Nedavno smo najavili prosvjed ispred Gradske uprave zbog višegodišnjeg nerješavanja situacije usprkos našim opetovanim zahtjevima i zamolbama. Iz Grada su nas zamolili da odgodimo prosvjed i pokušamo naći rješenje. Sastali smo se s pročelnikom Katićem i zatražili koordiranu akciju Inspekcije rada, policije i DORH-a te efikasniju kontrolu rada na crno, neprijavljivanja radnika, nelojalne konkurencije i transparentniji rad u sektoru taksi službe, kazao je Uranija dodajući kako sada taj dogovor predstavnika Sindikata samostalnih taksista i Grada Zadra treba implementirati na terenu ističući kako je to u interesu Grada i samostalnih taksista. Uranija je spomenuo kako su taksisti predložili i povećanje broja taksi stajališta na Autobusnom kolodvoru s postojećih sedam na 20, a naglasio je kako je Grad prihvatio zahtjev sindikalista da se taksistima koji ne poštuju pravila oduzmu dozvole.
Neispunjena obećanja
Šimunov je podsjetio kako je sezona pred vratima, a problemi samostalnih taksista i dalje brojni.
– Stanje u taksi službi još je gore nego prošlih godina. Grad mora upoznati Poreznu upravu s brojem dozvola i radnika. Ako se radi 24 sata, obrtnik mora imati tri radnika. Vlada, Grad i nadležna ministarstva znaju imena i registarske oznake vozača koji rade protuzakonito i unatoč tome ništa ne poduzimaju. Time rade protiv vlastite države jer ona tako gubi pet milijuna kuna godišnje. Više puta su nas prevarili inspektori i Grad, ništa nisu poduzeli. Jedan dio taksista je napustio Hrvatsku jer ovdje ne mogu raditi, istaknuo je predstavnik samostalnih taksista Predrag Šimunov dodajući kako se iz nerada komunalnih redara, i nedostatka volje da se stane na kraj neprijavljivanju radnika i radu na crno, može isčitati namjera da se samostalne taksiste raseli uokolo kako bi ih što manje bilo. Šimunov je upozorio i na netočne podatke o broju taksista. Kazao je kako je Grad izdao 115 dozvola te da nisu pristali smanjiti tu brojku na 80 bez obzira na argumente.
– Pojedinci imaju više automobila, odnosno dozvola, pa se ovdje ne radi o 115 taksista nego oko 160. Dobili smo obećanje od pročelnika Katića ali ja ću im vjerovati tek kad se ona ostvare, poručio je Šimunov.