Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Zadar na 47 posto učinka, Primorac na samo 33

26.04.2017. 22:00
Zadar na 47 posto učinka, Primorac na samo 33


Prvih deset kola proljetnog dijela prvenstva u Trećoj HNL jug neće momčadi Zadra i Primorca iz Biograda ostati u lijepom sjećanju. Barem ne po učinku koje su ostvarili. I Zadar i Primorac su na ulasku u novu polusezonu najavljivali bolje rezultate od onih koje su ostvarivali prošle jeseni. Međutim, već prvo kolo nastavka dalo je naslutiti probleme s kojima će se suočiti obje momčadi. Zadar je u 18. kolu poražen u Kaštel Starom kod Vala rezultatom 0:2, dok je biogradski Primorac odigrao mršavih 1:1 s imenjakom iz Stobreča na svom igralištu Kazimir i Silvestar. Nastavak natjecanja donio je potvrdu crnih slutnji, obje su momčadi nastavile igrati u vrlo promjenjivom raspoloženju što je u konačnici rezultiralo ispodprosječnim učinkom. Slijedom toga odlučili smo nakon deset kola proljetnog dijela podvući crtu i vidjeti koji je bio učinak Biograjaca i Zadrana u ovom periodu.
Skromna gostovanja
Brojke u segmentima koje smo izvukli govore dovoljne same za sebe. Zadar je u deset kola igranih ovog proljeća ostvario četiri pobjede, dva remija i četiri poraza. Osvojili su 14 bodova od mogućih 30 što je 47 posto učinkovitosti. Što se tiče gol razlike ona je u laganoj pozitivi, dali su gol više nego što su primili (16:15). Ostvarili su jednu gostujuću pobjedu i to protiv Orkana (2:3), ali su također doživjeli i jedan domaći poraz i to u posljednjem 27. kolu od Hrvaca (0:1). Još jednom su na Stanovima remizirali i to u sudaru sa Junakom (3:3) što također možemo smatrati neuspjehom. Treba naglasiti da je nakon poraza u Makarskoj u 20. kolu Josip Butić dao ostavku na mjesto trenera, nakon čega je dva kola Zadrane sa stopostotnim učinkom (pobjede nad Neretvom i Orkanom) vodio njegov pomoćnik Zvonimir Jurić. Nakon toga Uprava je povjerenje dala Ivanu Pudaru koji bi momčad trebao voditi do kraja ove sezone s mogućnošću produljenja za sljedeću.
Primorac je što se tiče statistike u još nepovoljnijem položaju od Zadra. Biograjci su ovoga proljeća ostvarili samo tri pobjede, jednom su sa svojim suparnicima podijelili po bod, a čak šest puta travnjak su napuštali pognutih glava. Osvojili su 10 od mogućih 30 bodova što je mršavih 33 posto. Gol razlika podsjeća na ostalu statistiku, zabili su 11 golova, a primili tri više. I Primorac ovoga proljeća nije uspio donijeti niti jedan bod s gostovanja što mu je bilo jako oružje prošle jeseni. A uz to su na svom travnjaku doživjeli poraz od Croatije te remizirali sa Stobrečanima. I kod njih je bilo potresa na klupi. Elvis Brajković koji je poveo momčad u pripreme i novu polusezonu odstupio je poslije poraza u Dubrovniku nakon čega je klupu do kraja sezone preuzeo dotadašnji direktor Leo Šarić. Sve ovo sugerira da u biogradskom trećeligašu nikako ne mogu biti zadovoljni dosadašnjim učinkom.
Primorac još nije (o)siguran
Do kraja sezone ostalo je još sedam kola što znači da je u igri još 21 bod. Zadar zauzima peto mjesto s 41 bodom. Možemo kazati da su sigurni što se tiče ostanka u trećeligaškom društvu iako to još bodovno moraju potvrditi. Ne treba sumnjati da će u ovih sedam kola momčad sa Stanova pokušati učiniti sve kako bi se za još pokoje mjesto podigla na ljestvici iako je trener Pudar u nekoliko navrata naglasio da mu je primarni cilj selekcija i priprema momčadi za sljedeću sezonu. I napad na prvo mjesto koje znači povratak u Drugu HNL. S druge strane, Primorac je u nepovoljnijoj situaciji i još strijepi za trećeligaški život. Biograjci su trenutačno 10. s 36 bodova. Iz lige će ispasti četiri, možda i pet klubova, a Primorac u ovom trenutku od 15. stobrečkog imenjaka bježi šest bodova. Za miran nastavak proljeća morat će Biograjci do kraja pobijediti svih kod kuće, ali ne bi bilo loše uzeti poneki bod i na strani. Pogotovo kada znamo da u Biogradu dočekuju lidera Hajduk II. Nadajmo se da će i Zadru i Primorcu nastavak proljeća biti puno ‘sunčaniji’, a neloše bi bilo da pozitivna serija krene već od sljedećeg, 28. kola. U kojem će Zadar na noge Croatiji u Zmijavce, a Primorac će kod kuće ugostiti OSK.