Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Turisti u šubarama

Autor: Mario Padelin

26.05.2010. 22:00


FILMSKA ZABAVA SUBOTNJE VEČERI
Gomila komandosa, naravno američkih, trči po nekoj livadi i rafalima iz nekakvih specijalnih strojnica ubija ogromne kukce koji ničice padaju mrtvi, uredno, svi na jednu gomilu. Onda se počne zemlja tresti i iz njene utrobe izađe nekakvo ogromno čudovište, križanac mrava i godzile koji riga vatru, ali jedan hrabri vojnik (opet američki naravno, a da čiji drugi?) skoči mu na leđa i puca u njega dok ga ne ubije. Svi su sretni, a zapovjednik im za nagradu donese bačvu pive. Eto, tako vam izgleda filmska zabava u subotnju večer, po scenariju hrvatske televizije. Film “Svemirski marinci” je toliko glup, naivan, bestidan, odvratan, da se čovjek s pravom pita za kakve nas to idiote drže urednici filmskog programa. Strava i užas. Toliko je glupo da nije ni smiješno.
NAPRIJED NAŠI… NIJEMCI, TALIJANI, BRAZILCI I ARGENTINCI
Kao što se moglo i očekivati, naši su sportski komentatori prenoseći finale Lige prvaka bili na strani Bayerna, jer je po onom starom hrvatskom običaju klub za koji igra barem jedan Hrvat automatski i hrvatski klub. Nije bilo baš toliko napadno, ali je išlo na živce. Igrač Bayerna pokušava proći kroz dvojicu obrambenih igrača, pritom glumi prekršaj i pada, a naš objektivni novinar odmah traži slobodan udarac, žuti i crveni karton, doživotno izbacivanje iz nogometa te registraciju utakmice s 3:0 za Nijemce. Pa onda ta strepnja pred svaku zamjenu igrača… “Samo da ne izvadi iz igre našeg Olića”. A kada ga je ovaj ipak konačno izvadio, onda se nada da će u igru ući Pranjić “pa možda on zabije bar jedan gol”. Ma što to mene briga? Neka zabijaju kada igraju za reprezentaciju Hrvatske! Za ovo su ionako predobro plaćeni. Hrvatska televizija je toliko nekritična da u vrijeme recesije šalje u Davor, rodno Olićevo mjesto i Petra Vlahova sa cijelom tv-ekipom da tamo prati slavlje njegovih sumještana u slučaju da Bayern pobjedi. Gdje to oni samo troše pare?
VELIKI HRVATSKI JUNAK
Znam da se ponavljam, ali što ću kada me ne slušaju i dodatno nerviraju. Već sam pisao o tome kako u Tv-kalendaru imaju ružan običaj mistificirati svako sudjelovanje vojnika iz okupirane Hrvatske (a zna se koliko je toga bilo u daljoj i bližoj povijesti) u vojnim formacijama države koja bi trenutno vladala, bilo da se radi o Francuzima, bilo o Austro-Ugarskoj ili nekom trećem (zanimljivo, nikada kada je u pitanju II svjetski rat). Napoleon je preživio zahvaljujući hrvatskim vojnicima, Zemlja Franje Josipa je otkrivena zahvaljujući hrvatskim mornarima i sl. Ovaj je put na red došao i čuveni austro-ugarski vojskovođa Svetozar Borojević. Nisam od onih koji se trzaju na spomen imena koji nisu čisto Hrvatski (iako i tu ima svega) i koji zadiru u tuđe porijeklo, ali morate priznati da i ime i prezime ovoga čovjeka ne ostavljaju mjesta sumnji. Jasno je da je bio Srbin. Ali HRT se ne da. “Iako je nedvojbeno da je kršten u pravoslavnoj crkvi on je za života stalno naglašavao da je Hrvat.” Dakle, nije a jeste. Saznajemo i da je – “uspjehu Borojevićevih bitaka pridonijela i srčanost hrvatskih vojnika”. Klasična fraza iz “Tv-kalendara”. Ne moramo ni napominjati da je Borojević ostao bez penzije (a gdje je još uvoz automobila, invalidnina, PTSP i druge povlastice) jer se izjašnjavao kao Hrvat, a i zato što nije bio za ujedinjenje južnoslavenskih naroda, što nije ni čudno s obzirom da je bio general vojske koja je izgubila rat. Ipak, sreća je što ovaj “kalendar” nije uređivao Vrdoljak jer bi i za Borojevićevu penziju sigurno bio kriv Josip Broz Tito.
SRBI MASOVNO DOLAZE!
Evo u Dnevniku HRT-a nam kažu kako će ovoga ljeta doći do najezde Srba. Ne, neće nas pokušati okupirati, nego će doći u Hrvatsku na ljetovanje. Prikazuju nam jumbo plakate i druge brošure na kojima su slike naših gradova, ali s tekstovima na ekavici, na što je određeni broj stanovnika Hrvatske sigurno dobilo pojačano lupanje srca. Prikazali su nam i jednu zgodnu malu djevojku, tamošnju turističku djelatnicu (ili “radnicu” – tamo naime još uvijek ima radnika) koja je čisto šarmantno pričala o tome. Onda su po ulici malo anketirali ljude koji su bili vrlo pristojni, što je i logično, jer reporter i kamerman Hrvatske televizije, sa pitanjima o ljetovanju na Hrvatskoj obali, ipak neće gurati mikrofon pod nos nekom bradatom, smrdljivom tipu u šubari, koji zakrvavljenih očiju maše nožem i gura tri prsta u kameru. Takvi sigurno neće dolaziti na ljetovanje. Neće doći ni neka žensketna koja je nešto frfljala o tome kako joj to nije ni na kraj pameti, jer ona “ne ide iz principa”. Moš´ misliti, kakve ona može imati principe. Vidi se iz aviona da je to jedna glupa tuka, a što se bolje može i očekivati od žene koja oko vrata (na plus 25°) nosi krzno oderano sa mrtve životinje. Fuj!
P.S. uz ovo ide i jedan vic. Krenuo Srbin preko Bajakova u Hrvatsku i pita ga carinik na engleskom: “Ocupation?” (misli na njegovo zanimanje, op.a.). “No. Just visiting” – odgovori mu ovaj.