Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Uređuju se ulice i obala

Autor: Branko Božić

26.05.2010. 22:00
Uređuju se ulice i obala


Asfaltira se glavna zatonska ulica uz mjesnu crkvu Gospe od Zdravlja u ukupnoj dužini od 800-tinjak metara. U navedenim se glavnim ulicama položila elektrokabelska mreža na koju će se uskoro priključiti nova javna rasvjeta. Isto tako izgrađen je novi sustav oborinskih voda te izmijenjena dotrajala vodovodna instalacija
U sklopu projekta obnove te izgradnje komunalne infrastrukture te u okviru priprema za ovogodišnju turističku sezonu, ovih se dana radi na modernizaciji i osuvremenjivanju zatonske mjesne infrastrukture. Tako zajedničkim snagama radnici vrške građevinske tvrtke Maraš i djelatnici ninskog gradskog Komunalnog poduzeća Komio asfaltiraju glavne zatonske ulice uz mjesnu crkvu Gospe od Zdravlja u ukupnoj dužini od 800-tinjak metara. Prije nego što se prišlo polaganju završnog asfaltnog sloja u navedenim se glavnim ulicama položila elektrokabelska mreža na koju će se uskoro priključiti nova javna rasvjeta. Isto tako izgrađen je novi sustav oborinskih voda te izmijenjena kompletna dotrajala vodovodna instalacija. U ovaj se projekt uložilo oko 650.000 kuna, a osigurao ih je Grad Nin.
Pored navedenih radova ovih su dana okončani građevinsko-restauratorski radovi na čuvenoj zatonskoj Vrulji, vrijednom spomeniku tradicijske kulturne baštine. Nekadašnje okupljalište i duša mjesta sagrađeno je 1993. godine neposredno uz morsku obalu na mjestu gdje izvire pitka voda. Upravo je Vrulja brojnim zatonskim generacijama, posebno domaćicama, uz izvorište pitke vode do 70-ih godina prošlog stoljeća služila za pranje rublja. No kada je Zaton izradio vodovod i proširio svoju mjesnu vodovodnu mrežu početkom 70-ih godina 20. stoljeća, mjesna Vrulja polako ali sigurno gubi svoje dotadašnje značenje. Objekt je obnovljen po projektno-tehničkoj dokumentaciji mlade zatonske diplomirane arhitektice Josipe Peše. Sve poslove kvalitetno i stručno te u zadanom roku, naravno, uz financijska sredstva Grada Nina, izveli su ninski gradski komunalci.
Za koji dan će se nastaviti izgradnja novih grobnica u novom mjesnom groblju, a po onome što smo mogli čuti od vodećih ljudi mjesta i predsjednika Mjesnog odbora Dragana Peše, postoje svi izgledi da se uskoro krene s izgradnjom zatonske mrtvačnice.