Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Dan otvorenih vrata u Vojarni Zemunik

26.05.2011. 22:00
Dan otvorenih vrata u Vojarni Zemunik


Danom otvorenih vrata svih vojarni u Hrvatskoj, jučer je obilježena 20. obljetnica osnutka Oružanih snaga Republike Hrvatske. Već tradicionalno u Vojarni Zemunik praznik oružanih snaga obilježen je izložbom zrakoplova i prigodnim letačkim programom. Unatoč radnom danu, vojarnu Zemunik posjetio je veliki broj posjetitelja, pretežito djece koja su za ovu priliku došla ne samo iz Zadra i Zadarske županije, nego i iz Šibenika i Splita. Za njih je uređen tzv. “static display” ili izložba gotovo svih zrakoplova koje koristi Hrvatsko ratno zrakoplovstvo.
Tako su posjetitelji uz stučno vodstvo pilota i tehničkog osoblja mogli vidjeti školske avione ZLIN 242 L i Pilatus PC-9 M, helikoptere Bell 206 B Jet Ranger III i MI-8 MTV-1 te protupožarne zrakoplove Airtractor AT 802 AF i Canadair CL 415.
– Posebno nas veseli što nam već tradicionalno dolaze djeca koja pripadaju svim fazama svog odrastanja, od vrtićke dobi, preko nižih do viših razreda osnovne škole. Za dobar glas zaslužne su odgojiteljice iz vrtića koje ga pronose nadaleko pa tako imamo posjete i iz drugih dijelova Hrvatske. Budući da djeca jedan dio nastave imaju iz područja zračnog prometa, ovo im je jedinstvena prilika da sve to o čemu uče vide i uživo, a mogu se upoznati s osnovama školovanja za zvanje vojnog pilota. Također, djecu smo animirali kroz nagradne igre te im donirali dio stare opreme, kaže časnik za odnose s javnošću puk. Marinko Karačić.
Karačić je izrazio zadovoljstvo što nakon nekoliko “sušnih” godina ponovno raste zanimanje za zvanje vojnog pilota, čemu bez sumnje doprinose i ove akcije poput otvorenih vrata.