Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

EU palica

26.05.2011. 22:00


Usprkos prisutnom euroskepticizmu i ponavljanju političara da pravna  država nema alternativu ponajviše  zbog nas samih, a ne zbog europske  palice, teško se oteti dojmu da se  mnogo toga ipak pokrenulo upravo  radi oštrog europskog pogleda.
Čežnja za ulaskom u Europsku uniju prevladala je i u Srbiji koja je nakon  puno slijepih godina bezuspješnog   “traganja” za Mladićem jučer pogodila upravo pravi trenutak da njegovim uhićenjem maše neumoljivoj  Europi?!
Dok se Srbija dodvorava uhićenjem  balkanskog krvnika, ratnika Ratka,  Mladića koji odavno više nije mladić,  da bi učinila prve važne korake prema  EU, Hrvatska na kraju maratonskih  pregovora mora se neprestano iskazivati i pokazivati kao država koja se  iskreno opredijelila za pravdu.
U tom su se kontekstu u posljednje  vrijeme redale afere, istrage,  uhićenja, a nije da se nisu mogle  dogoditi i puno prije. Kako su odjednom sve spoznaje i prijave  sjele na  pravo mjesto, a prekršitelji zakona  pali u nemilost javnosti i iza rešetaka  nije teško domisliti ako se zna za  europski uvjet borbe protiv korupcije.
Dolijao je bivši premijer Sanader, a  bivši potpredsjednik Vlade Damir Polančec perući sebe blati ravnatelja  policije Olivera Grbića da ga je napućivao kako bi, valjda radi političke  ravnoteže, trebalo početi pisati i anonimne prijave protiv oporbenih političara.
Naime, kako reče HDZ-ovac Andrija Hebrang, vagu božice pravde  pretegnulo je previše onih koji su iz  redova njegove stranke, pa tek prvi  uteg SDP-ovca Slavka Linića za ratno  profiterstvo nije trebao dignuti toliku  prašinu, sve do traženja saborskog  istražnog povjerenstva. Povjerenstvo  bi sad utvrđivalo na čijoj je strani  istina i pravda, na strani Grbića i  ministra Karamarka ili na strani onih  koji ih prozivaju za politizaciju policije, Polančeca i Linića. Tako se na  istoj strani nađoše nekadašnji ugledni  HDZ-ovac i riječki SDP-ovac koji je i  svih ovih godina živio u Hrvatskoj pa  nikome do sada nije palo na pamet da  ispita priču u nabavci oružja i istjera  pravdu.
Kako su se političari razgalamili  oko ove anonimke protiv Linića i  Polančecove izjave koja ruši ugled  MUP-a, predsjednik Josipović odmah  je alarmirao na hitnu sjednicu Vijeća  za nacionalnu sigurnost čime se  složila i premijerka iako nije izostala  njezina pritajena ironija i aluzija  da  predsjednik tako postupa jer se radi o  Liniću, članu “njegove” stranke.
Nažalost, sve to dovoljno govori da  se radi o politizaciji. A još je gore čuti  izjave zastupnika da smo pred vratima  Europske unije te da ne bismo smjeli  ovakve afere ignorirati. To opet navodi na zaključak da se pravda istjeruje ponajprije radi europske prismotre. 
Tome u prilog govori i činjenica da  su prošle godine tijekom kojih je Hrvatska pljačkana, a pravda je oba oka  držala čvrsto zatvorena.
Otužno je razmišljati o tome da je  Odbor za nacionalnu sigurnost morao  najaviti nadzor MUP-a. Oni kojima se  treba bezrezervno vjerovati i koji  inače nadziru, postaju nadzirani. Kada se politika upetlja u potragu za  pravdom, sve kao da se okreće naglavačke.
Političari u izbornoj utrci mogli bi  dodatno “izgubiti kompas”, smetnuti s  uma da se ono što govore čuje sve do  Europe, ali da njihovo prljavo rublje  ipak više smrdi građanima nego “čistunici” Europi.