Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Prijatelji optuženog tvrde kako je Žeželj prvi počeo sukob

26.05.2011. 22:00
Prijatelji optuženog tvrde kako je Žeželj prvi počeo sukob


Svjedoci optužbe – petorica mladića opisali su kako je Vukić udario sjekirom po glavi Martina Žeželja i pri tom mu zahvatio lijevo uho, dok dvojica Vukićevih prijatelja tvrde kako je Žeželj “doletio s nekom željeznom palicom i krenuo prema njima”, odnosno optuženom Vukiću


Saslušanjem sedmorice mladića u dobi od 17 godina, mahom učenika srednje Strukovne škole koji su na ročište došli u pratnji roditelja, jučer je na Županijskom sudu u Zadru nastavljeno suđenje protiv 19-godišnjeg Ivana Vukića koji je optužen za pokušaj ubojstva godinu dana mlađeg, Martina Žeželja.
Mladići su govorili o incidentu, odnosno sukobu dviju skupina srednjoškolaca koji se dogodio 20. listopada prošle godine na Željezničkom kolodvoru, a koji je završio na način da je optuženi Vukić sjekirom koju je navodno prethodno ukrao iz obližnjeg dvorišta udario mladog Žeželja u predjelu glave, pri čemu ga je srećom, tek lakše ozlijedio po lijevoj strani lica, odnosno uhu.
Prvi je svjedočio upravo Martin Žeželj pojasnivši kako je toga dana nešto ranije stigao autobusom iz mjesta Radovin gdje s obitelji živi te je s prijateljima otišao u jedan od kolodvorskih kafića.
– Vidio sam Vukića i počeo mi je govoriti zbog čega smo mi njega napali te da će on sada nas. Ja sam mu odgovorio kako se ne želimo tući, a on je krenuo na mene sjekirom koju je imao u ruksaku. Udario me po glavi i dohvatio uho. Pao sam na pod, a prijatelj me potom podigao. Njih je bilo 30-ak, a na čelu njihove skupine je bio Vukić. Ja nisam imao ništa u rukama. Nikada prije nisam imao sukob s Vukićem i ne znam što ga je potaklo da me napadne. Imam ožiljak na lijevom uhu. Kad je Vukić zamahnuo sjekirom prema meni, u tom me trenutku prijatelj Petar gurnuo u stranu i zbog toga me nije uspio udariti po glavi, već je udarac zahvatio uho. Prije nismo bili u svađi – ispričao je jučer Sudskom vijeću Županijskog suda u Zadru kojim u ovom slučaju predsjeda Marijan Bitanga, napadnuti mladić.
Prijatelj Petar kao svjedok optužbe naglasio je u svom svjedočenju kako je i on u toj gužvi udaren palicom po glavi, točnije u predjelu sljepoočnice.
– Ne znam tko me je udario palicom. Uspio sam ostati na nogama, ali mi se u jednom trenutku na nekoliko sekundi “sve zacrnilo pred očima”. Mislim da nisam Martina uspio gurnuti u stranu u trenutku Vukićevog zamaha sjekirom da bi ga on bio dohvatio posred čela – zaključio je Žeželjev prijatelj.
Slično su posvjedočili i ostali Žeželjevi prijatelji, dok su dvojica Vukićevih prijatelja, svjedoka obrane tvrdili suprotno, odnosno ispričali su drugu verziju priče prema kojoj je Žeželj “doletio s nekom palicom i krenio prema njima”.
Vukićev prijatelj Mate najprije je potvrdio kako je s njim dugogodišnji prijatelj te da Žeželja ne poznaje.
– Vukić je uzeo sjekiru iz neke šupe. Ja to nisam znao. Htio ih je samo uplašiti. Onda je “doletio” Žeželj s tom palicom i krenuo prema Vukiću, a Vukić prema njemu sjekirom. Nisam znao da ide po sjekiru. Rekao je samo da ide u šupu. Žeželj je imao željeznu šipku, duljine između 40 i 50 cm. Oni koji su nas napali su imali palice, lance… Mi nismo imali ništa – svjedočio je Mate.
Jure koji je također saslušan u ulozi svjedoka obrane rekao je kako Žeželja poznaje samo iz viđenja. Potvrdio je kako je druga skupina mladića imala “oruđe” za napad te da ih je bilo 30-ak.
– Vukić nije imao ništa osim ruksaka. Nisam siguran je li tko udario Vukića, ali mislim da jest. Mislim da je Žeželj imao palicu. Vidio sam da je Žeželj zamahnuo palicom prema Vukiću, ali nisam siguran je li ga i udario – dio je iskaza Vukićevog prijatelja, Jure.
Suđenje se nastavlja.


 OPTUŽNICA ZADARSKOG TUŽITELJSTVA




Incident koji samo pukom srećom nije završio s najtragičnijim mogućim posljedicama dogodio se 20. listopada prošle godine oko 13.30 sati na prostoru zadarskog Željezničkog kolodvora. Prema optužnici, mladić je sa skupinom od oko 30 svojih prijatelja i školskih kolega pričekao mladog Žeželja jer se htio obračunati nakon svađe koju su imali prethodnog dana. Sjekirom je udario mladića u predjelu glave. Nakon incidenta Vukić je uhićen i priveden dežurnom istražnom sucu Županijskog suda u Zadru koji mu je odredio pritvor dok se ne ispitaju svi svjedoci, odnosno zbog opasnosti od utjecaja na njih.
Na početku suđenja optuženi Vukić je rekao kako se ne osjeća krivim.