Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Piloti pokazali kako se leti

Autor: Siniša Klarica

26.05.2013. 22:00
Piloti pokazali kako se leti

Foto: Fabio ŠIMIĆEV



Raduje nas što ljudi vole razgledati naše zrakoplove i što dovode djecu sa sobom. To je jedna od rijetkih prilika kada se letjelice mogu razgledati izvana i iznutra te pri tom dobiti vrlo zanimljive informacije od naših pilota, rekla je natporučnica Antonija Mutabžija


U povodu obilježavanja Dana Oružanih snaga RH 93. zrakoplovna baza je upriličila Dan otvorenih vrata u vojarni Zemunik. Nažalost vremenske (ne)prilike nisu bile sklone posjetiteljima kojih je, za razliku od prijašnjih manifestacija posebice one u ožujku koja je upriličena u povodu dana postrojbe, ove nedjelje bilo znatno manje. No u 93. ZB nisu htjeli odustati od organizacije budući da su dolazak, unatoč kiši i nevremenu, najavile i grupe zrakoplovnih entuzijasta iz drugih dijelova Hrvatske. Nakon 11 sati, vrijeme se donekle stabiliziralo što se odmah osjetilo u posjećenosti.
Već na ulazu u bazu posjetitelji su mogli razgledati muzej starih aviona i helikoptera, gdje su izloženi primjerci školskog aviona Soko, G-2, Galeb i dvosjeda Mikoyan-Gurevich, MiG-21UM, lakoga borbenog aviona Soko J-20 Kraguj, helikoptera MI8 T i laki avion Utva. Protuzračna obrana izložila je PZO topove 20/3 i raketne sustave SA2 Guideline, originalnog ruskog naziva S-75 Dvina te u Oluji zarobljen 2K12 „Kub”, NATO oznake SA-6 “Gainful.
Za posjetitelje je bio postavljen i info-štand „Kako postati pripadnik Oružanih snaga RH”. Posebno je zanimljivo bilo iskustvo natporučnice Mutabžije čiji je put do zvanja vojne pilotkinje trajao pet godina. No iako se radi o, za neke, eksluzivnom muškom poslu, sve je više primjera poput Antonije Mutabžije koji opovrgavaju taj neprimjereni stereotip.