Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Adio, Muta…

26.05.2017. 22:00
Adio, Muta…


Umrla je Muta. Jedna od posljednjih ikona ovoga grada napustila nas je jučer u zoru u 83. godini života. Jednostavno se ugasila. Umrla je u Domu za odrasle osobe svetog Frane u Zadru koji joj gotovo cijeloga života i bio jedini – dom.
– Jako smo svi potreseni i tužni zbog odlaska naše Mute. I svi naši korisnici i mi koji tu radimo. Ona kao da je bila svojevrsni “zaštitni znak” našega Doma. Uvijek je bila raspoložena, marljiva, svima je uvijek rado pomagala – ne samo korisnicima u Domu, nego i svojim sugrađanima. Dok je bila mlađa i imala više snage i energije – pomagala je cijepanju drva, čišćenju Doma… Iako je bila osoba s poremećajima u sluhu i govoru, nije bilo problema u komunikaciji jer svi smo mi Mutu razumjeli i voljeli, kao što je i ona nas. Posljednje vrijeme nije baš bila dobro. Sve je manje imala snage i volje za šetnju, a bila je i vidno smršavjela. No, baš prije samo nekoliko dana kao da se polako počela opravljati. Počela je opet lagano šetati po Domu i čak malo i više jesti tako da nas je sada njezin odlazak još više šokirao. Iako s obzirom na njezinu dob i opće stanje koje je bilo ipak, sve lošije – moglo se očekivati da polako odlazi. Jako će nam nedostajati – rekla nam je jučer dugogodišnja socijalna radnica u zadarskom Domu za odrasle osobe svetoga Frane u Zadru Sindy Botica.
Muta – pravog imena Milka Pavlović rođena je 23. rujna 1935. u mjestu Lepuri. Otac joj se zvao Martin Šime, a majka Ružica djevojačkog prezimena Nakić. Osim što je bila osoba s poremećajima u sluhu i govoru, bila je odgojno zapuštena i socijalno ugrožena, pa je još davne 1969. godine bila smještena u Dom. Ono što je o njoj manje poznato, to je činjenica da nikada nije zasnivala brak, ali ima dvoje djece i to blizance koji su rođeni iste godine kada je ona smještena u Dom, a djeca su joj bila smještena u udomiteljsku obitelj.
Danas je njihovo boravište nepoznato, no prema neslužbenim informacijama, žive u Švicarskoj. Prije nekoliko godina, Mutu je u Domu po prvi puta u životu posjetila kćer s unučićem. Njezinoj sreći i ponosu nije bilo kraja.
Nikad se nije školovala i nije završila školu, no kroz život se uvijek sama  snalazila i komunicarala s ljudima uglavnom na “mote”. Znala bi često svoje sugrađane “žicat” i cigarete koje bi uvijek i dobila jer Mutu se nikada nije odbijalo. Milka Pavlović Muta će biti pokopna u rodnim Lepurima u obiteljskoj grobnici.