Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Postrojba protuzračne obrane pokazala moćne “igračke”

26.05.2017. 22:00
Postrojba protuzračne obrane pokazala moćne “igračke”


U sklopu obilježavanja Dana Oružanih snaga Republike Hrvatske, svoja vrata otvorila je i vojarna Benkovac. Postrojba protuzračne obrane, smještena u vojarni, na nekoliko je izložbenih točaka prikazala opremu i oružje kojim se koristi ovaj dio gardijske motorizirane brigade.
Izložena oprema veze u potpunosti je hrvatske proizvodnje. Tako su posjetitelji mogli vidjeti radio uređaj SINGARS AN/PRC 119-E, ali i iz rata poznate “motorole” te hrvatski induktorski telefon HIT-1 namijenjen za korištenje u teškom okružju.
Postrojba u Benkovcu još nije zamijenila stare jurišne puške VHS-1 novom VHS-2 koja će uskoro biti standardna puška OSRH i već sad, jedan od poznatijih izvoznih brendova hrvatske vojne industrije. Međutim, posjetitelji su mogli probati i hrvatsku izvoznu perjanicu HS 2000 9 mm, pištolj koji se odlično prodaje u Americi pod nazivom Springfield XD. Kao podsjetnik na Domovinski rat izložena je i Zastavina puškostrojnica M-72 B1 N 7,62 mm.
Od sustava protuzračne obrane izloženi su bili Strijela 9M32M SA7b Grail. Riječ je o lakom, prijenosnom raketnom sustavu za gađanje niskoletećih ciljeva u dolasku i odlasku. U dolasku može gađati zrakoplove do brzine 550 km/h, a maksimalna daljina uništenja ciljeva u odlasku je 4.200 m.
Od vozila tu je još iz Domovinskog rata poznat BOV ili samovozni protuzrakoplovni top 20/3 M55 A4 M1. Jedno takvo neprijateljsko vozilo uništeno je i u nedavno obilježenoj akciji Jaguar prilikom oslobađanja brda Križ. Danas je to vozilo dio PZO topničkog sustava.
Zanimljivo je da je jučer, prvi put od kad vojarna u Benkovcu otvara svoja vrata, izložen i VBR rumunjske proizvodnje 122 mm BM-21 GRAD. Njegovih 40 lansirnih cijevi neprijatelji su vrlo dobro upoznali u akcijama Bljesak i Oluja te i danas čine okosnicu raketno-topničkog udara OSRH.
Kao podsjetnik na ratna zbivanja u “stalnom” postavu kruga vojarne nalaze se i oklopno PZO vozilo Praga poznati sovjetski tenk iz 2. svjetskog rata T-34.
Dan otvorenih vrata u vojarni Benkovac, kako nam je rekla časnica za odnose s javnošću satnica Dina Žižić, pohodili su i prvašići OŠ Benkovac te predškolci DV Benkovac.