Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Stanko Zrilić: Radi se o najvećoj obznanjenoj pljački u Zadarskoj županiji

26.05.2017. 22:00
Stanko Zrilić: Radi se o najvećoj obznanjenoj pljački u Zadarskoj županiji


Apsolutno se ne osjećam krivim. Radi se o najvećoj obznanjenoj pljački u Zadarskoj županiji kojom su za 107 milijuna eura oštećeni svi građani – 100 milijuna zbog ugovora o koncesiji s tvrtkom EVN, a još sedam kad je prilikom sklapanja ugovora, koji je proglašen tajnim suprotno statutu Županijske skupštine, potpisano da nakon isteka koncesije Županija mora EVN-u isplatiti 7 milijuna eura naknade za sustav plinofikacije. Upravo zbog ovoga Plenkovićevom odlukom Stipe Zrilić više nije župan, rekao je Stanko Zrilić, bivši predsjednik Županijske skupštine i dožupan, nakon što mu je pročitan sadržaj optužnice kojom ga Stipe Zrilić tereti za klevetu iznesenu u Večernjem listu.
Optuženi Zrilić je i tada izjavio kako je riječ o pljački teškoj 107 milijuna eura, a prezimenjaka Stipu optužio je i za prijetnje otkazom Oliviju Meštroviću, tadašnjem predsjedniku Stručnog povjerenstva za pripremu i provedbu javnog nadmetanja koje je kao najpovoljniju ocijenilo ponudu talijanske tvrtke Gruppo Societa Gas Rimini. Također, tereti ga se i za izjavu da je njemu osobno Stipe nudio mito kad, jednako kao Meštrović, nije htio potpisati da se posao koncesije odmah na prvom natječaju dodijeli tvrtki EVN jer je u spornom članku izjavio kako su mu poslali izaslanika koji mu je prenio: “Zašto se ti brineš za cijenu, potpiši koliko milijuna eura hoćeš”.
Da je zaista na prvom natječaju raspisanom 2008. godine kad se tražio koncesionar na rok od 30 godina za plinofikaciju na području triju županija: Šibensko-kninske, Zadarske i Splitsko-dalmatinske, između osam ponuda najpovoljnija bila ona tvrtke Gruppo Societa Gas Rimini, potvrdio je i Olivio Meštrović.
– Osim mene u povjerenstvu je bio i predstavnik Instituta Hrvoje Požar te predstavnici gradova Zadar, Biograd i Benkovac. Nakon što su stručnjaci iz Instituta evaluirali ponude donijeli smo odluku koja se temeljila na više stavki, a među njima i cijeni priključka za građane i gospodarstvenike. Na prvom natječaju svi ponuđači su naveli naplatu priključka, ali je taj natječaj poništen, iako ja ni danas ne znam zašto, posvjedočio je Meštrović dodajući kako je 2009. godine raspisan novi natječaj i oformljeno novo povjerenstvo u kojem je on bio samo član, a predsjednik Đani Bunja, tadašnji dožupan.
Prema njegovu iskazu na drugi je natječaj pristigla samo jedna ponuda – ona tvrtke EVN koja je i prihvaćena, a u toj ponudi navedeno je kako će priključak stajati nula kuna ukoliko HERA trošak priključka uvrsti u cijenu plina, odnosno tarifu. Budući da nije, kasnije je utvrđeno kako će priključak imati cijenu od oko 21.000 kuna za industrijske korisnike, 14.000 za obrtnike i 7.000 za građane.


Stanko Zrilić koji je u županijsku vlast ušao kao član HSLS-a, danas je nezaposlen. Sutkinji Ani Zrilić je na upit o zanimanju odgovorio kako je pravnik, a na ono o primanjima i zaradi kazao je kako je nezaposleni pravnik te da za život zarađuje baveći se šverc komercom. Kako je na ponovljeni upit jednako odgovorio, sutkinja je to i unijela u zapisnik, kao i podatak da od imovine ima samo stari osobni automobil. Na pitanje o drugoj imovini ‘nabacio’ je kako se svega riješio.