Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Tužiteljstvo traži saslušanje trojice bivših pripadnika JNA

Autor: Minja Gugić

26.06.2008. 22:00
Tužiteljstvo traži saslušanje trojice bivših pripadnika JNA


Županijsko državno odvjetništvo traži trojicu bivših oficira JNA i njihovo neposredno saslušanje. Kako smo saznali, oni ne žive u Hrvatskoj
Unatoč nedavnom zahtjevu odvjetnika Slobodana Budaka da se protiv Ernesta Rađena odmah obustavi istraga te da ga se pusti na slobodu jer, prema njegovom mišljenju, nema osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo koje mu se stavlja na teret, Rađen ipak, i dalje ostaje u pritvoru zadarskog Istražnog centra.
Naime, Županijsko državno odvjetništvo zatražilo je dopunu istrage i saslušanje još trojice svjedoka koji su, kako smo saznali, bivši pripadnici JNA koji ne žive u Hrvatskoj.
Istraga protiv benkovačkog Srbina Ernesta Rađena (47) zapravo je trajala gotovo dvije godine, a bio je osumnjičen zbog kaznenog djela ratnog zločina nad civilnim stanovništvom Škabrnje i Nadina.
Rađen je do sada, opširno i iscrpno u dva navrata pred istražnim sucem, Vladimirom Mikolčevićem iznio svoju obranu, a nitko od ispitanih svjedoka nije ga teretio. Svi su svjedoci rekli kako Rađena tog, stravičnog dana, 18. studenoga 1991. godine u Škabrnji nisu vidjeli.
Podsjećamo, kada je Rađen prvi put pred istražnim sucem iznio svoju obranu, tužiteljstvo je prekvalificiralo kazneno djelo koje mu stavlja na teret pa ga se sada tereti da nije pomogao stanovništvu i spriječio zločin, a prema stajalištu tužiteljstva – mogao je.
Teretilo ga se da je navodno u vrijeme nezapamćenog zločina u Škabrnji i Nadinu bio zapovjednik vojne policije koja je sudjelovala u egzekucijama civila.
Uhićen je prvi put još 17. rujna 2006. godine, na treningu svoje košarkaške momčadi u grčkom Solunu, nakon što je za njim hrvatski ured Interpola raspisao tjeralicu. No, Rađen je nakon tri tjedna provedena u solunskom pritvoru položio jamčevinu od pet tisuća eura pa je pušten na slobodu, iako se cijeli proces protiv njega nastavio do prispjeća dokaza koji su trebali biti prevedeni na grčki i dostavljeni nadležnom sudu u Solunu 40 dana od njegova uhićenja.
Svakako je zanimljiva činjenica da ime Ernesta Rađena nikada nije bilo na popisu 26 osoba srpske nacionalnosti kojima se 1995. godine zbog zločina sudilo u odsutnosti na Županijskom sudu u Zadru, za razliku od njegove sestre, Edite koja je 1998. godine na Županijskom sudu u Zadru u odsutnosti nepravomoćno osuđena na 15 godina zatvora.