Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Branitelji su stvorili Hrvatsku

26.06.2011. 22:00
Branitelji su stvorili Hrvatsku


Na početku stvaranja suvremene Hrvatske jedan od političkih ciljeva prvog predsjednika Franje Tuđmana bilo je pristupanje EU


Paljenjem svijeća i polaganjem vijenaca kod središnjeg križa na  Gradskom groblju Zadar u petak je obilježen Dan državnosti Republike Hrvatske. Počast poginulim braniteljima prvi su  odali predstavnici Državne uprave koje je  predvodio zamjenik predstojnika zadarskog ureda Ivo Gregov. Zatim je to učinio  i zadarski župan Stipe Zrilić zajedno s  dožupanom Đanijem Bunjom. Vijenac  Grada Zadra položio je gradonačelnik  Zvonimir Vrančić zajedno s dva svoja  zamjenika Draženom Grgurovićem i Darkom Kasapom.
Vijenac Oružanih snaga RH položio je  zapovjednik 93. zrakoplovne baze Zemunik brigadir Miroslav Kovač, a vijenac  MUP-a načelnik PU zadarske Darko Car.  Zaslužnih za obranu hrvatske domovine  sjetili su se i predstavnici hrvatskih političkih stranka, HDZ-a, SDP-a, HNS-a,  HSS-a, HSP-a i HSLS-a te predstavnici  brojnih braniteljskih udruga.
Poklapanje s ulaskom u EU
Upravo na branitelje, kao najzaslužnije  za stvaranje hrvatske države podsjetio je  zadarski gradonačelnik Zvonimir  Vrančić. Vrančić je dodao kako želi da se  u modernoj Hrvatskoj izgrađuju odnosi  kakve građani Hrvatske žele. Slučajnost  podudarnosti obilježavanja Dana državnosti sa završetkom pregovora o pristupanju EU, Vrančić je ocijenio lijepim  događajem podsjećajući da je na početku  stvaranja suvremene Hrvatske, jedan od  političkih ciljeva prvog predsjednika Franje Tuđmana bilo i pristupanje EU.
Zadarski župan Stipe Zrlić, također, je  ocijenio proteklih 20 godina hrvatske  državnosti rekavši da je u tom razdoblju  najvažnija činjenica što su Hrvati dobili  svoju državu. Po Zriliću, bilo je i lijepih,  dobrih, ali i loših stvari, koji se odnose  prvenstveno na privatizaciju. Sveukupno,  ovih 20 povijesnih godina, kaže Zrilić, bile  su godine i rata i slobode koje je izvojevana u pobjedi u Domovinskom ratu.
Bunja: Branitelji sanjali  drugačiju Hrvatsku
Njegov zamjenik Đani Bunja rekao je  da Hrvatska danas sigurno nije zemlja  kakvu su zamišljali hrvatski branitelji. Oni  su, kaže, sanjali dostojanstvenu i ponosnu  Hrvatsku. Završetak pregovora na Dan  državnosti potpuno je nevažan detalj, jer  što misle o EU, dovoljno je pitati njene  građane, danas turiste u Hrvatskoj, kojih  je ovih dana pune hrvatsko priobalje.
Priznavši da je u proteklih 20 godina  učinjeno puno što je rezultiralo skorim  pristupanjem Hrvatske u EU, nezadovoljstvo ovakvom Hrvatskom izrazila je i  saborska zastupnica i predsjednica zadarskog SDP-a Ingrid Antičević Marinović. Zanos i snovi od prije dvadeset godina  ne izgledaju danas, kaže zadarska SDP-ovka, kao dosanjani san. Posebice se on nije  ostvario u zaštiti rada, standardu i zaštiti  temeljnih ljudskih prava, pa se tako san  pretvorio u noćnu moru. Ipak, kaže Antičević Marinović, građani moraju imati  vjere da je bolji život u Hrvatskoj moguć.