Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Slavonci svoji na svojemu

26.06.2011. 22:00
Slavonci svoji na svojemu


U nesvakidašnjem kulinarskom susretu  sjevera i juga slavonska fišpaprikaš ekipa “Kotanyi” iz Belišća proglašena je najboljom  na Šestoj ravnokotarskoj fišijadi održanoj u subotu navečer na  Dan državnosti u sklopu sveobuhvatne proslave Dana Benkovca. Za pobjedničku ekipu je  kuhao vrhunski i cijenjeni majstor kotlića i osvajač brojnih  nagrada i priznanja Zvonko  Barić, koji je protekle godine s  ekipom “Nard” iz Valpova osvojio drugo mjesto.
Benkovac je u doživio da ga  se šestu godinu uzastopno, barem na jednu noć, preseli u  Slavoniju. I drugu nagradu odnijeli su Slavonci, doduše, ne  toliko daleko, već u Karin Gornji. Specijalitet slavonske i baranjske kuhinje pripremila je  ekipa “Veseli Slavonci” predvođena fišpaprikaš meštrima  Stjepanom Goršom i Darkom  Šmehilom, doseljenicima iz  Slavonije. Treće mjesto osvojila  je mnogobrojna ekipa “Turopoljske barakude” iz Turopolja  predvođena Krunoslavom Hrvačićem.
Prve tri ekipe nagrađene su  sa 3.000, 2.000 i 1.000 kuna,  plus kotlić za spremanje fiša.  “Turopoljske barakude” nagradu su donirale benkovačkoj  Pučkoj kuhinji. Glavni organizator je Turistička zajednica  grada Benkovca, a cijela manifestacija odvijala se pod pokroviteljstvom Grada Benkovca.
Fiš Zadarskog lista  pojeden za  nekoliko minuta
Šesto natjecanje u pripremanju ribljeg paprikaša po domaćoj recepturi u samom središtu Benkovca, duž Ulice Ante  Starčevića i na središnjem gradskom trgu, privuklo je čak 42  ekipe različitih profila. Nakon  dva uzastopna četvrta mjesta,  ekipa Zadarskog lista ove godine je peto i šesto mjesto podijelila s ekipom “Veseli ribiči”  meštra Mile Jurjevića iz zadarske MIT-medije.
Ekipa u sastavu Vedran Sitnica, Branislav Grgurović Cigo,  Velimir Brkić i kulinarska  meštrica Davorka Brkić, uz pomoć dunavske vode uzete tijekom hodočašća u Aljmaš,  spremila je žestoki “brudet” od  slatkovodne ribe za “prste polizati”. Raspjevana ekipa i Davorkine kulinarske majstorije  bile su razlogom da je lonac od  10 litara fišpaprikaša nakon ocjenjivanja planuo za nekoliko  minuta.
Benkovačka fišijada, čiji je  jedan od inicijatora i prvi pokrovitelj Zadarski list, prerasla  je u jednu od glavnih i najmasovnijih gastronomskih manifestacija u Zadarskoj županiji, i šire. Miris soma i štuke,  pomiješanih s paprikom, kapulom, vinom i tajnim dodacima  malih majstora kuhinje koji se  širio iz kotlića na benkovačke  ulice izmamio je nekoliko tisuća posjetitelja. Pored direktora TZG Vanje Čvrljka i gradonačelnika Branka Kutije sa  suradnicima bio je bivši ministar, Kutijin zastupnički kolega  Ivan Šuker te brojni društveno-politički djelatnici i gospodarstvenici.
Utjeha za ljubitelje  morske ribe
Dok su natjecatelji spremali  fiš, Ulicom Ante Starčevića  kružili su tamburaši iz tamburaškog sastava “Kočije” iz Valpova koji su podgrijavali atmosferu pjesmom i spremali se  za veliki finale – proglašenje  pobjednika. Tome je prethodilo  degustiranje gotovih proizvoda  pred očima javnosti, a stručni  žiri je posebno vrednovao boju,  gustoću i okus fiša te izgled  ribe. Degustatori su i ove godine bili kuhari iz baranjskog  restorana Kovač Čarda, na čelu  s vlasnikom i šefom kuhinje  Apad Šipecom te Marinom  Vuksanićem, sportskim direktorom NK Belišće.
Svojevrsni šug Šeste fišijade  bilo je 15-ak kašeta lokardi i  srdela koje je gradelao ŠRD  “Sipa” Benkovac, predsjednika  Ante Šute, te ribari iz Kali na  otoku Ugljanu, predvođeni  Zlatomirom Franovom koji su  spremili “bodulski brudet” od  čak 30-ak kilograma grdobine i  ugora.
 


“Fišpaprikaš” parlamentarni izbori


Usprkos Danu državnosti i spektakularnoj Šestoj fišijadi nekoliko tisuća razdraganih posjetitelja u centru Benkovca nije moglo izbjeći činjenici da su pred nama parlamentarni izbori. Novoosnovana politička stranka Hrvatski rast – Hrast predvođena Ivom Markulinom i Arsenom Pircom dijelila je pristupnice i program svog pokreta-stranke. Zadarska HVIDR-a predvođena potpredsjednikom Klaudijem Vidaićem te Mladenom Meštrovićem je fišpaprikaš degustirala u majicama s oznakama HSP dr. Ante Starčević…