Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Ambulanta za manje hitne slučajeve

26.06.2012. 22:00
Ambulanta za manje hitne slučajeve


Razumljivo da onaj koga nešto boli uvijek misli kako je njegov slučaj najhitniji, ali treba imati na umu da je Hitna medicinska pomoć zadužena za hitne slučajeve, dok je Dom zdravlja, odnosno naša dežurna ambulanta zapravo zamjena za liječnike opće i obiteljske medicine u vremenu kada njihove ordinacije ne rade, pojašnjava Bek


Zadrani koji u dane vikenda zatrebaju pomoć liječnika opće, odnosno obiteljske medicine, osim u službi Hitne medicinske pomoći, ubuduće će je moći dobiti i u ambulanti Doma zdravlja. Ambulanta u kojoj je organizirano posebno dežurstvo za opću i obiteljsku medicinu, a koja se do nedavno nalazila u zgradi gdje i HMP, od prošlog tjedna promijenila je adresu te se sada nalazi u prostoru saniteta Hitne medicinske pomoći, a nasuprot Elektre.
Dežurstvo gdje pacijenti mogu, u dane kada njihovi odabrani liječnici opće i obiteljske medicine ne rade, dobiti pomoć za sve probleme koji “ne mogu čekati” ponedjeljak, organizirano je subotom od 15 do 22 sati te nedjeljom i blagdanom od 8 do 22 sata. Ambulanta koja je do nedavno radila u prostorijama Doma zdravlja premještena je kako zbog odvajanja službe HMP iz sustava Doma zdravlja te osnivanja Zavoda za hitnu medicinu Zadarske županije, tako i zbog rasterećenja ambulante za hitni prijem što od pacijenata koji nemaju urgentan zdravstveni problem, tako i od vozila na parkiralištu ispred zgrade u kojoj je ambulanta smještena.
Ravnateljica Doma zdravlja Renata Bek pojasnila je kako procjena hitnosti ostaje na samom pacijentu koji liječničku pomoć treba pa tako i odluka gdje će se po pomoć zaputiti.
– Sasvim je razumljivo da onaj koga nešto boli uvijek misli kako je njegov slučaj najhitniji, ali treba imati na umu da je Hitna medicinska pomoć zadužena za hitne slučajeve, dok je Dom zdravlja, odnosno naša dežurna ambulanta zapravo zamjena za liječnike opće i obiteljske medicine u vremenu kada njihove ordinacije ne rade. Za sve ono što bi se pacijenti javili svom obiteljskom liječniku, od sada se subotom poslijepodne, nedjeljom i blagdanom trebaju javiti u dežurnu ambulantu, rekla je Bek.
Dakle za povišenu temperaturu, grlobolju, hunjavicu ili križobolju potrebno je javiti se u dežurnu ambulantu, a za primjerice kakav prijelom, posjekotinu ili jaku bol kojoj se sa sigurnošću ne može odrediti uzrok, pacijent treba otići u Hitnu medicinsku pomoć.
– Do sada je bila praksa da se pacijenti za bilo kakvu poteškoću u dane vikenda i blagdanima obraćaju liječnicima u ambulanti Hitne medicinske pomoći pa je za očekivati da će proći neko vrijeme dok se građani ne naviknu i dok se sve zajedno ne uhoda, no vjerujemo da zbog svega ovoga neće biti nekih većih poteškoća i da će svi pacijenti na koncu dobiti traženu pomoć, što je najbitnije, zaključila je Bek.