Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Drugu godinu za redom Grand prix klapi Kožino

26.06.2016. 22:00
Drugu godinu za redom Grand prix klapi Kožino


Muška klapa Kožino iz Kožina su šampioni, Grand prix pobjednici devetog po redu Festivala klapa Školjka u Pakoštanima i to u konkurenciji 13 klapa, sedam ženskih, četiri muške i dvije mješovite klape. Iz Dalmacije je bilo 12 klapa, a jedna iz Međimurske županije – ženska klapa Stridonne iz Štrigova udaljenog 19 kilometara od Čakovca.
Nakon osvajanja 48. Omiškog festivala klapa Kožino, predvođena prvim glasom Dujom Stanišićem, i drugu godinu za redom je osvojila Pakoštane učvrstivši se na prvom mjestu najboljih klapa u Zadarskoj županiji uopće.
Ove godine bio je sasvim drugačiji sustav natjecanja. Nakon dva eliminacijska kruga u finalu su bile tri klape: klapa Kožino s pjesmom “‘Vo je naša zemja”, ženska klapa Kurjože iz Podstrane s pjesmom “Evo sviće” te Kontada iz Zadra s pjesmom “Htio bih te zaboravit”. Kožino je šampion, a do njih Kurjože i Kontrada.
Na festivalu je svaka od 13 klapa otpjevala po jednu pjesmu. Stručni žiri, Ivo Nižić, Marko Rogošić i Mojmir Čačija, bodovao je ocjenama od 1 do 100. Od 13 klapa ostalo je njih sedam: ženske klape Kurjože iz Podstrane, Kapric iz Zadra, Luna iz Kožina i Stridonne iz Štrigove, te muške klape Kožino iz Kožina i dvije zadarske klape, Kontrada i Kalelarga.
Brončane školjke za šest klapa
Brončane školjke je osvojilo preostalih šest klapa: ženske klape Uzorita iz Sukošana, Ventula iz Splita i Zikva iz Pašmana, mješovite klape Maraška iz Zadra i Žrnovnica iz Žrnovnice te klapa Težaci iz Paljuva.
U drugom krugu su se brisali bodovi iz prvog kruga, a žiri je glasovao ocjenama od 1 do 10. Od njih sedam tri najbolje ocijenjene klape ušle su u finale, gdje su ocjene bile od 1 do 5.
Zlatne i srebrne plakete su klapama dodijelili direktor i umjetnički direktor, načelnik Milivoj Kurtov i Bojan Pogrmilović.
Festival klapa Školjka organizirali su Općina Pakoštane i Turistička zajednica. Scenograf je djelo akademskoga slikara Jakova Đinđića iz Sv. Filipa i Jakova, koji je ujedno i autor vizualnog identiteta festivala i staklene statue u obliku školjke, koje su dodjeljivane klapama. Izradio ju je Bojan Podhraški. Festival je vodila mlada voditeljica Anđela Fržop iz Amaterske družibe Vodice. Neno Macuka iz Biograda na Moru, član klape Pakoštane, bio je zadužen za informatiku.
– Zaštitni znak manifestacije je pozornica u obliku školjke koja osim što je vizualno atraktivna, daje i poseban zvuk i atmosferu poput one pjevanja “ispod volta”, prepuna dojmova govorila je Danijela Vulin, direktorica TZO Pakoštane.
Promoviraju a capella pjevanje
Originalnost Školjke može se mjeriti tek sa zadarskim Morskim orguljama.
– “Školjka” promovira klapsko pjevanje i daje osobit doprinos razvitku a capella pjevanja na području Zadarske i Šibensko-kninske županije. Ove godine su nam gosti bili iz Splitske i Međumurske županije, ponosno je rekao načelnik Kurtov, istaknuvši kako svake godine festival okuplja sve kvalitetnije klape i povećava kriterije.
“Školjki” nedostaje tek domaća klapa, njihova rodbina i prijatelji da se vrati atmosfera iz 2008. i prvog festivala klapa na zadarskom području uopće, održanom pred gotovo dvije tisuće gledatelja.
– Očekujemo povratak klape Pakoštane, u starom ili obnovljenom sastavu. Naime, “Školjka” pridonosi kvaliteti klapskog pjevanja te svim natjecateljima dajemo kvalitetnu snimku njihova nastupa i pojedinačno pisane komentare članova žirija koji su opširni i objašnjavaju dobivene bodove, poručio je Pogrmilović.
Organizacija je bila besprijekorna, kao i gastronomski servis nakon festivala upriličen za sve natjecatelje, uzvanike, goste i medije.