Srijeda, 8. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

OTKRILI KARTE Zadarski HDZ uz Plenkovića

26.06.2016. 22:00
OTKRILI KARTE Zadarski HDZ uz Plenkovića


Svatko tko je imao prilike naći se iza Kalmete na njegovoj uobičajenoj jutarnjoj ruti od parkirališta na Muraju do ureda na Narodnom trgu, mogao je pratiti zanimljivu situaciju. Naime, zadarskom gradonačelniku ponekad se teško bilo “probiti ” do Gradske uprave zbog ljudi koji su mu željeli nešto reći, stisnuti ruku ili ga samo pozdraviti. Ako ste se kojim slučajem našli iza njega, zapazili ste kako većina Zadrana ima tu silnu potrebu zaustaviti ga barem na trenutak i pozdraviti.
Stari politički mačci u HDZ-u oduvijek su znali prepoznati ovu Kalmetinu karizmu, pa njegov imidž “čovika iz naroda” dobro iskoristiti na svim izborima, osobito parlamentarnim, na kojima im je u miraz redovito donosio lijep broj mandata. Zaokret od Karamarka prema sve izvjesnijem kandidatu Andreju Plenkoviću, mogao bi stoga donijeti i veliki zaokret u Kalmetinoj političkoj budućnosti jer u Središnjici uviđaju da im IX. jedinica nije tako sigurna bez ovog Zadranina u vrhu stranke.
Prije samo mjesec dana Karamarku nepoćudan, Kalmeta je sada već dobio ponudu druge vodeće figure IX. jedinice, Darka Milinovića. Uvjeren u svoju moć Milinović javno poručuje kako će on i Kalmeta u IX. jedinici prikupiti 5.000 potpisa za svojega kandidata. Nekako se činilo da bi to mogao biti Milinović – barem sudeći po njegovom nastupu – ali u lokalnom HDZ-u tvrde drugačije.
Josu Nekića, predsjednika Gradskog odbora HDZ-a, pitali smo jesu li se već odlučili za svojega favorita na izborima za predsjednika stranke 17. srpnja, tim više što je dijelu članstva još uvijek u glavi intrigantna Milinovićeva najava o kandidaturi “onoga tko je 20 godina i lijegao i ustajao s HDZ-om”.
Tko je, dakle, taj tko je ustajao i lijegao s HDZ-om, pitamo Nekića, a on za naš list otkriva:
– Milinović je tu izjavu dao prije donošenja odluke kako će se predsjednik stranke birati po sistemu jedan čovjek jedan glas, što znači da će svaki član HDZ-a imati svojega favorita. Duboko sam uvjeren da će naši članovi odabrati najboljeg kandidata, a po meni je to onaj koji će moći pobijediti na izborima, odnosno Andrej Plenković – izravan je Nekić uvjeren kako će budućem predsjedniku, bez obzira na razna mišljenja o HDZ-u, biti puno lakše voditi stranku nego Karamarku.
više u tiskanom izdanju od utorka, 28. lipnja